Vegaaninen, gluteeniton ja valkosokeriton leivonta ei ole vaikeaa, kun tietyt perusniksit ovat hallussa ja käytössä on laadukkaita tuotteita. Foodinin valikoimasta löydät ravitsevia luontaisesti gluteenittomia jauhoja, makeutusta ja rasvoja, joilla onnistuu niin makeat kuin suolaiset vegaaniset leivonnaiset.  

Vinkki 1: Käytä taikinassa kahta erilaista gluteenitonta jauhoa 

Gluteeni on proteiini, joka parantaa leivonnaisten koostumusta ja rakennetta. Gluteeni tuo leivonnaisiin kuohkeutta ja mureutta ilman että leivonnainen murenee. Saadaksesi nämä kaikki ominaisuudet gluteenittomiin ja vegaanisiin leivonnaisiin täytyy useimmiten jauhoja yhdistellä tai lisätä jokin muu taikinan koossapitävä tai kuohkeuttava ainesosa.  

Käytä yhtenä jauhona proteiinipitoista jauhoa valikoimastamme: 

Proteiinipitoiset jauhot ovat tuhteja ja siemen- ja mantelijauhot myös hyvin rasvapitoisia, joten vastapainoksi kannattaa lisätä taikinaan kevyempi jauho. Esimerkiksi hieno vaalea riisijauho tai tumma riisijauho toimii hyvin yhdessä proteiinipitoisen jauhon kanssa. Gluteeniton kaurajauho on myös varma valinta. 

Vinkki 2: Paranna leivonnaisten rakennetta psylliumilla 

Kahden jauhon seos ei aina riitä takaamaan leivonnaisten onnistumista vegaanisessa ja gluteenittomassa leivonnassa. Onneksi helppo ratkaisu löytyy valikoimastamme: paranna leivonnaisten koostumusta lisäämällä taikinaan psylliumjauhetta. 

Ratamokasvin siementen kuidusta valmistettu hienojakoinen psylliumjauhe on ehdoton gluteenittomassa pulla- ja leipätaikinassa, sillä se tuo taikinaan kuohkeutta ja pehmeyttä. Vispilöi 1 tl jauhetta nesteen joukkoon ja anna tekeytyä noin 10 minuuttia, jotta neste geeliytyy. Kun ”geelin” sekoittaa kuivien ainesten joukkoon, voi jo huomata psylliumin vaikutuksen: taikinasta tulee ilmavampaa. 

Proteiinipitoisissa sämpylöissä hyödynnetään kaikkia yllä olevia vinkkejä: taikina koostuu kurpitsansiemenjauhoista ja mantelijauhoista. Taikinaa keventää tapiokatärkkelys ja sämpylöiden koostumusta parantaa vielä psylliumjauhe. 

Vinkki 3: Pidä leivonnainen koossa vegaanisella “kananmunalla” 

Vegaaninen ja gluteeniton leivonta vaatii usein jonkinlaisen kananmunan korvikkeen, jotta leivonnainen pysyy kasassa. Jauhamalla chian- tai pellavansiemeniä rouheeksi ja sekoittamalla siemenrouhetta veteen (noin 1 rkl + 3 rkl vettä) saat kätevästi vegaanisen “munan”.  

Myös kikhernepurkin liemi – aquafaba – vaahdotettuna kovaksi vaahdoksi tarjoaa kiinnostavan kananmunan korvikkeen. Näissä herkullisissa sitruunamehulla maustetuissa mantelikekseissä käytetään aquafaba-vaahtoa kananmunanvalkuaisen sijaan.  

Vinkki 4: Käytä leivonnaisia mehevöittävänä rasvana erilaisia öljyjä tai pähkinä- ja siementahnoja  

Valikoimastamme leivontaan soveltuu hyvin oliiviöljy sekä neitsytkookosöljy. Myös kookosmannaa voi testata sulatettuna esimerkiksi keksi- ja piirakkataikinassa.  

Oliiviöljy sopii erinomaisesti suolaiseen leivontaan, mutta se antaa kivaa vivahdetta myös suklaisiin leivonnaisiin. Testaa esimerkiksi näitä ihastuttavia mokkapaloja! 

Valkosuklaa sekä hasselpähkinä-raakasuklaa Herkkuisasta saat myös maukkaan rasvan korvikkeen. Testaa Herkkuisaa esimerkiksi keksi-, muffinssi-, ja kakkutaikinoissa. Myös cashewtahna, mantelitahna tai muut pähkinä- ja siementahnat tuovat ravitsevaa mehevyyttä vegaanisiin leivonnaisiin. Täältä löydät valkosuklaakeksit, joiden herkullisuuden salaisuutena on samettisen makea cashewtahna. 

Vinkki 5: Makeuta ilman valkoista sokeria 

Vegaaninen ja gluteeniton leivonta onnistuu mainiosti myös ilman valkoista sokeria. Valmikoimastamme löydät ravitsevia vaihtoehtoja valkoiselle sokerille. Esimerkiksi koivusokeria voit käyttää yksi yhteen valkoisen sokerin kanssa.  

Karamellisen paahteinen kookossokeri on upea, ravintorikas vaihtoehto valkoiselle sokerille. Kookossokerin luontainen karamellimainen makeus antaa leivonnaisiin syvän makuvivahteen, kuten esimerkiksi tässä suussasulavassa puolukka-mantelikakussa. Myös kakun päälle tuleva mantelikinuski makeutetaan kookossokerilla. 

Mainiona luonnollisena makeuttajana toimivat myös taatelit! Valitse valikoimastamme joko aurinkokuivatut taatelit tai medjool-taatelit. Blendaamalla taatelit veden kanssa, saat supermakean taatelisiirapin, jota voit käyttää siirapin tavoin leivonnassa. Tai voit pilkkoa taateleita taikinaan sellaisenaan makeuttajaksi, kuten näissä täyteläisissä suklaisissa browniemaisissa taatelimuffinsseissa. 

poimi ostoskoriisi leivonnan raaka-aineet

-15%
8,45 
Lisää ostoskoriin
-15%
2,29 
Lisää ostoskoriin
-15%
5,50 
Lisää ostoskoriin
-11%
12,90 
Lisää ostoskoriin
-21%
7,95 
Lisää ostoskoriin
-28%
5,00 
Lisää ostoskoriin
-15%
-15%
5,52 
Lisää ostoskoriin
-15%
Varasto loppu
6,76 
-15%
2,20 
Lisää ostoskoriin

kommentti “Viisi vinkkiä gluteenittomaan ja vegaaniseen leivontaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista