GLUTEENITON RUOKAVALIO ON MONIPUOLINEN JA MAISTUVA
Gluteeniton ruokavalio on yleistynyt huimaa vauhtia viime vuosina. Osalle gluteenittomuus on valittu elämäntapa, kun taas ohutsuolen limakalvovauriosta kärsivälle keliaakikoille se on huolellisuutta vaativa, koko elämän läpi kestävä hoitomuoto.
Gluteenittomuudella tarkoitetaan ruokavaliota, josta on poistettu on vehnä, ruis ja ohra. Tilalle löytyy kuitenkin onneksi lukuisia gluteenittomia vaihtoehtoja kuten riisi, peruna, maissi, kvinoa, amarantti, tattari, psyllium, hirssi sekä gluteeniton kaura.
Foodinin kaikki tuotteet ja koko tuotelinjastomme ovat täysin gluteenittomia eikä niissä ole kontaminaatioriskiä, sillä tehtaallamme ei käsitellä lainkaan gluteenipitoisia tuotteita.
Kun haluat oppia lisää keliakiasta ja gluteenittomuudesta, suosittelemme tutustumaan Keliakialiiton laajaan ja palvelevaan sivustoon >>
HUOLEHDITHAN KUIDUN SAANNISTA
Gluteenittoman ruokavalion yksi suurimpia haasteita on riittävä kuidun saanti. Gluteenittomista tuotteista kannattaakin valita kuitupitoisia vaihtoehtoja, joissa on kuitua yli 3 g / 100 g tai runsaskuituisia tuotteita, joissa kuitua on yli 6 g / 100 g.
Tässä esimerkkejä kuidunlähteistä (per 100 grammaa tuotetta), joita voit hyvällä mielellä lisäillä päivittäisiin aterioihin
- Chiansiemen 33,7 g
- Kookoshiutale 16,3 g
- Kvinoa,musta 11 g
- Amarantti 9 g
- Parapähkinä 7,5 g
- Mantelit 7,2 g
- Hampunsiemen, kuorittu 8 g
- Kurpitsansiemen 6 g
- Tattari 6 g
GLUTEENITON RUOKAVALIO: FOODININ LISUKKEET
Foodin-tuotevalikoimasta löydät laajan valikoiman gluteenittomia lisukkeita osaksi jokapäiväistä ruoanlaittoa. Perinteiset viljat ja kasvit sopivat myös useimmille herkkävatsaisille sekä ruoka-allergikoille. Kaikki tuotteemme sekä koko tuotelinjastomme ovat täysin gluteenittomia. Tehtaallamme ei käsitellä lainkaan gluteenipitoisia tuotteita, joten tuotteissamme ei ole kontaminaatioriskiä.
Lisukkeemme omaavat herkullisen, miellyttävän maun sekä ruokaisan koostumuksen, joista gluteeniton ruokavalio saa monipuolisia vivahteita. Pitkän historian perinteisessä ruoanlaitossa omaavat kvinoa, tattari ja hirssi ovatkin herkullinen lisä ruoanlaittoon mm. sellaisenaan riisin ja pastan tapaan sekä osana salaatteja ja pataruokia.
LISUKKEENA
Lisukkeemme sopivat osaksi pääaterioita ja salaatteja tuomaan lisää herkullista makua, ravinteikkuutta ja ruokaisuutta. Kylmänä vuodenaikana voit lisätä annokseen myös paahdettuja uunijuureksia, siemeniä ja pähkinöitä.
PUUROSSA
Täyttävä, ravitseva puuro valmistuu vaivatta tattarista, kvinoasta, hirssistä ja amarantista. Voit valmistaa myös tuorepuuron liottamalla viljoja yön yli – tämä valmistustapa on erittäin hellävarainen ja pitää kaikki tärkeät ravinteet tallella.
PATARUOISSA
Saat lisää ruokaisuutta pataruokiisi lisäämällä joukkoon kvinoaa, tattaria, amaranttia tai hirssiä. Niiden ominainen maku sopii hyvin käytettäväksi yhdessä niin kasvis- kuin liharuokienkin kanssa.
KVINOA
Mieto ja hivenen pähkinäinen kvinoa sopii monipuolisesti ruoanlaittoon. Sitä käytetään riisin ja couscousin tapaan eli sekä kylmänä että lämpimänä. Kvinoa sopii hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan, ja lisäksi voit käyttää sitä lämpimien ruokien ja salaattien lisukkeena, tuorepuuroissa, keitoissa, ja pataruokien valmistuksessa sekä idätyksessä. Foodin-valikoimasta löydät kolme maittavaa kvivoaa, suosittelemme kokeilemaan niitä kaikkia!
Vaalea kvinoa on se perinteisin kvinoa
Lue lisää perinteisestä kvinoasta >>
Punaisen kvinoan maku on hieman pähkinäisempi kuin vaalean kvinoan
Lue lisää punaisesta kvinoasta >>
Mustan kvinoan maku on kaikkein voimakkain
Lue lisää mustasta kvinoasta >>
VALMISTUS: Huuhtele ja liota kvinoa ennen käyttöä. Keitä 1 osa kvinoaa ja 3 osaa vettä, noin 25 minuutin ajan.
MAKOISA VINKKI: Mausta kvinoa itse tehdyllä vinegretellä. Parhaan maun saat kun annat kvinoan marinoitua yön yli
– 1 dl oliiviöljyä
– 0,5 dl omenasiiderietikkaa, valitse joko maustamaton tai hunaja-inkivääri
– 1 rkl sitruunamehua
– 1 rkl kookossokeria
– reipas ripaus suolaa ja pippuria
– kourallinen silputtuja yrttejä kuten basilikaa, sitruunamelissaa ja minttua ja/tai ruohosipulia
RIISI
Perinteinen ruoka-aines riisi saa rinnalleen kaksi uuden eksoottista ja aromaattista vaihtoehtoa. Musta ja punainen riisi sopivat käytettäväksi lisukkeeksi sellaisenaan tai yhdessä ns. tavallisen riisin kanssa tuomaan annoksiin lisää monipuolisuutta ja väriä. Musta riisi sopii myös keitoihin, pataruokien valmistukseen ja puuroihin sekä vanukkaisiin.
Musta riisi
Musta riisi on eksoottisempi ja monipuolisempi vaihtoehto ruoanlaittoon. Tavallisesta riisistä sen erottaa tumma, intensiivinen väri. Mustalla riisillä on herkullinen, hieman pähkinäinen ominaismaku Lue lisää mustasta riisistä >>
Punainen riisi
Punainen riisi on eksoottinen vaihtoehto ruoanlaittoon. Foodinin punainen riisi on alkuperäislajike Khao Dengin riisiä, jota viljellään Thaimaan koillisosassa. Maultaan punainen riisi on pehmeän aromaattista. Se sopii käytettäväksi lisukkeena sellaisenaan tai muuten tavallisen riisin tavoin. Lue lisää punaisesta riisistä >>
VALMISTUS: 1 osa mustaa riisiä 2 osaa vettä suolaa. Kiehauta vesi, jonka jälkeen lisää riisi ja suola. Keitä hiljalleen noin 40-60 minuuttia kannen alla. Huomaathan, että riisi on kyspyttyäänkin selvästi napakampaa kuin perineinen vaalea riisi!
VINKKI KATTAUKSEEN: Yhdistä aterialla kahta eriväristä riisiä!
TATTARI
Tattari sopii pähkinäisen ominaismakunsa vuoksi käytettäväksi niin suolaisessa kuin makeassakin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Voit liottaa ja idättää tattaria, käyttää sitä salaateissa ja siemensekoituksissa sekä käyttää sitä osana leivontaa. Voit valmistaa siitä myös puuroa joko kattilassa keittämällä tai uunissa hauduttamalla.
VALMISTUS: 1 osa tattaria, 3 osaa vettä. Huuhtele huolellisesti ensin lämpimällä ja sitten kylmällä vedellä. Kiehauta vesi ja lisää tattari ja suola. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 10-15 minuuttia.
AMARANTTI
Amaranttihiutale on gluteeniton vaihtoehto perinteisille hiutaleille. Makean pähkinäisen ominaismakunsa ansiosta se sopii monipuolisesti ruoanlaittoon. Valmista siitä puuroa ja voit käyttää sitä myös lisukkeena, keitoissa, pataruokien valmistukseen ja osana monipuolista leivontaa.
VALMISTUS: Keitä kattilassa 1 osa hiutaleita a 3 osaa vettä, keittoaika n. 10 minuuttia.
HIRSSI
Gluteenitonta ja miedon maukasta hirssiä voit käyttää riisin tapaan osana ruoanlaittoa ja leivontaa. Erityisen hyvin hirssi sopii lisukkeeksi tai puuroksi keitettynä. Liotettuna se sopii loistavasti myös tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.
VALMISTUS: 1 osa hirssiä, 3 osaa vettä. Huuhtele huolellisesti ensin lämpimällä ja sitten kylmällä vedellä. Kiehauta vesi ja lisää tattari ja suola. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin minuuttia.
Gluteeniton ruokavalio sopii monelle herkkävatsaiselle. Lue lisää blogimme muista gluteenittomaan ruokavalioon perehdyttävistä jutuista:
Blogissamme runsaasti gluteenittomia reseptejä Lue lisää gluteenittomista jauhoista ja kuiduista