KUORITTU HIRSSI TOIMII RIISIN TAPAAN
Gluteeniton ja miedon makuinen kuorittu hirssi (Panicum miliaceum) on oletettavasti yksi maailman vanhimmista viljoista, joita viljellään edelleen ympäri maailman. Sillä on tuhansien vuosien käyttöhistoria niin maataloudessa kuin ruokaviljanakin, jo monien alkuperäiskansojen joukossa. Euroopassa hirssiä on viljelty yli 6000 vuoden ajan.
Viljelykasvina hirssi on hyvin sopeutuvainen, ja se viihtyy hyvin myös kuivalla ja kuumalla maalla. Tämän vuoksi se on ollut suosittu viljelykasvi myös kehitysmaissa. Hirssillä on myös poikkeuksellisen lyhyt kasvukausi, ja sato voi olla valmis jo kahden kuukauden kuluttua viljelystä. Nopea kasvutahti on lisännyt hirssin suosiota entisestään.
Kuorittu hirssi on proteiinin lähde, ja se sopii monipuolisesti erilaisiin ruokavalioihin. Gluteenittomana viljana hirssi on hyvä vaihtoehto myös keliaakikoille. Erityisen hyvin hirssi sopii lisukkeeksi riisin tapaan tai pitkästi haudutettuna, puuroksi keitettynä. Liotettuna se sopii loistavasti myös tuorepuuroihin ja osaksi raakaleivontaa.
NÄIN VALMISTAT HIRSSIN
Huuhdo hirssi ennen valmistusta. Valmista keittämällä yksi osa huuhdottua hirssiä kolmessa osassa vettä. Hirssi valmistuu noin 25 minuutissa.
FOODININ HIUTALEISTA JA SUURIMOISTA
Foodinin laadukkaat hiutaleet ja suurimot ovat erinomaisen monikäyttöisiä gluteenittomia vaihtoehtoja leivontaan, ruoanlaittoon sekä välipalojen valmistukseen. Erityisen ilahduttavaa on huomata, kuinka gluteenittoman leivonnan ja ruoanlaiton yleistyessä suomalaisiin ruokapöytiin on perinteisten pastojen, riisien ja kaurahiutaleiden lisäksi ilmestynyt myös kvinoaa, hirssiä ja amaranttia.
Gluteenittomien hiutaleiden ja suurimoiden käyttö on erittäin helppoa ja yksinkertaista. Tarvitset vain kiehuvaa vettä, ja haluamasi mausteet. Herkulliset ja täyteläiset puurot valmistuvat hirssin lisäksi myös mm. amarantista hauduttamalla. Voit myös yhdistellä hiutaleita ja suurimoita keskenään. Eilisestä ylijäämä-puurosta voit valmistaa vaikkapa “hävikki-keksejä”.
Pakattu tehtaassa, jossa käsitellään pähkinöitä (cashew-, para-, pekaani-, pistaasi-, macadamia-, hassel- ja saksanpähkinöitä) mantelia, seesaminsiemeniä ja heraproteiinia (maidosta).
Tutustu myös muihin hiutaleisiin ja suurimoihin >>

Foodinin lisukkeista saa ihania riisin, pastan ja perunan korvikkeita. Kokeile hirssiä, eri värisiä kvinoan jyviä ja muita herkullisia lisukkeita.
Harri (varmistettu kirjoittaja) –
Tästä saa hyvänmakuisen puuron ja on luomua. Kiinalaisessa lääketieteessä hirssi poistaa kosteutta ja limaa elimistöstä ja on siten paljon parempi vaihtoehto kuin kaurapuuro.