Siementen ABC

Siemenet ovat loistava lisä ruokavalioon, sillä ne tarjoavat kehollemme paljon ravinteita, tärkeitä rasvahappoja, kylläisyyttä lisääviä proteiineja ja ruoansulatusta parantavia kuituja. Lisäksi niitä on erittäin helppo käyttää monipuolisen ruokavalion tukena. Kokosimme yhteen eri siementen terveyshyödyt ja käyttövinkkejä näille mahtaville ja monikäyttöisille terveyspommeille

SIEMENTEN SAANTISUOSITUS

Siementen päivittäinen saantisuositusmäärä perustuu lähinnä niiden korkeaan energiatiheyteen. Siemenissä on rasvaa 30-70 g/100 g, jonka vuoksi ne kuuluvatkin ruokasuosituksen nk. rasvaryhmään.

Ruokasuosituksen mukaan monipuolisen ruokavalion osana pähkinöitä, manteleita ja siemeniä voi nauttia, lajeja vaihdellen, enintään 30 g päivässä eli 200-250 g viikossa. Leikki-ikäiselle lapselle sopiva annos on puolet aikuisen annoksesta, noin 15 g päivässä.

Kuten muussakin ravinnossa suosittelemme korvaamaan määrän laadulla. Luomulaatuiset siemenet ovat parempi valinta terveytemme kannalta.  Koska moniin siemeniin kertyy luontaisesti maaperän raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia, on turvalliselle käytölle annettu ohjeistus. Tärkeintä on muistaa vaihtelevan, monipuolisen ja kohtuullisen ruokavalion merkitys, sillä yksittäisen elintarvikkeen tai -ryhmän kulutuksen ollessa suuri, myös mahdollisuus haitallisten aineiden saantilähteenä kasvaa. Kätevimmin voit tarkistaa asian Eviran turvallisen käytön ohjeista >> 

Lisätietoja aiheesta löydät myös Ruokaviraston sivuita >>

Suosittelemme liottamaan siemenet ennen käyttöä, jolloin niiden sisältämät entsyymit aktivoituvat ja niistä tulee entistäkin maukkaampia ja helpommin sulavia. Voit myös valmistaa herkullista naposteltavaa maustamalla liotetut siemenet lempimausteillasi ja kuivattamalla ne hellävaraisesti. Lue lisää liotuksesta Liottaminen ja idätys -blogistamme >>

NÄIN KÄYTÄT SIEMENIÄ

Ravinteikkaat siemenet sopivat hyvin eväiksi, välipaloiksi ja naposteltavaksi. Tärkeät, laadukkaat rasvahapot sekä proteiinit tuovat kylläisyyden tunnetta ja antavat keholle sen tarvitsemaa ravintoa. Siemenet ovat pähkinöiden tapaan (lue myös Pähkinöiden ABC)  erittäin monipuolista ravintoa. Niitä on erittäin helppo lisätä erilaisten välipalojen, leivosten, salaattien sekä lämpimien ruokien sekaan tai nauttia ihan sellaisenaan. Suositeltava päiväannos on aikuisille 2 rkl ja lapsille 1 rkl.


Tässä muutama esimerkki siementen käyttöön

Paahdettuna ja maustettuna ruokien lisukkeena

Erityisesti pinjan- ja kurpitsansiemenet soveltuvat tähän. Siementen maku korostuu entisestään kun niitä paahtaa hieman pannulla. Mausta siemenet itsetehdyillä makeilla tai suolaisilla maustesekoituksilla. Käytä salaattien ja muiden ruokien lisukkeena tai koristeena. Siemenet koristeena herkullisessa Tuulia Talvion Kvinoa-mansikkasalaatissa

Evässekoitukset eli trailmixit

Valmista oma trailmix lisäämällä eväsboksiin erilaisia siemeniä, pähkinöitä, kuivattuja marjoja ja hedelmiä sekä raakasuklaakuorrutteisia herkkuja. Täällä ideoita siemensekoituksiin >>

Puurot, vanukkaat ja smoothiet

Valmista siemenpuuro tai -vanukas valitsemaasi kasvimaitoon, esimerkiksi kookos- tai mantelimaitoon. Lisää joukkoon marjoja, hedelmiä, taateleita sekä mausteita kuten vaniljaa, kardemummaa, kurkumaa ja kanelia. Chiansiemenet ja pellavansiemenet sopivat erityisen hyvin tähän. Reseptejä mm.

Suklaavanukas
Omenakaneli-chiavanukas
Hedelmäinen chiavanukas
Marjaisa chiapuuro
Proteiinipitoinen tuorepuuro, LeeniViio

Smoothiet

Lisää yhden smoothieannoksen joukkoon noin 1 rkl valitsemiasi siemeniä. Blendaa tasaiseksi. Parhaita tähän ovat kokonaiset tai jauhetut chiasiemenet ja auringonkukan- ja hampunsiemenet.

Macasuklaasmoothie
Vihersmoothie
Hamppu-vihersmoothie, Mirka Tuovinen
Chia-puolukkasmoothie, Mirka Tuovinen

Siemenmaito

Kuten pähkinöistäkin, myös siemenistä on helppoa valmistaa herkullista siemenmaitoa. Esimerkiksi hampunsiemenistä tehty maito on saanut erityisiä kehuja. Kokeile myös aromaattista cashewpähkinä-kurpitsansiemen-yhdistelmää. Lue ohjeet macadamia-maidon valmistukseen täältä, ja korvaa pähkinät siemenillä.

Siemennäkkäri ja siemenleipä

Siemenistä valmistuvat näkkärit ja leivät ovat helppoja ja yksinkertaisia valmistaa
Siemenleipä, Karita Tykkä
Siemennäkkäri, Tuulia Talvio

Siementahnat ja levitteet

Auringonkukansiemenvoi, Chocochili 
Auringonkukansiemen-tomaattilevite, Meillä kotona
Hampunsiemenvoi, Mirka Tuovinen
Vegaaninen pesto, Mirka Tuovinen
Auringonkukansiemen-porkkanatanha
Hummus, Mirka Tuovinen


Välipalapatukat ja muut herkut

Siemenet sopivat loistavasti erilaisten välipalapatukoiden ja siemenherkkujen raaka-aineiksi. Saadaksesi resepteistä entistä ravinteikkaampia ja ekologisempia, käytä makeutuksena kookossokeria
Itsetehdyt proteiinipatukat, Mirka Tuovinen
Seesaminsiemennamit, Kamomillan konditoria

Vegaaninen kananmunan korvike

Korvaa kananmuna chia- ja pellavansiemenistä valmistuvalla vege-kananmunalla.  toimivat kananmunankorvikkeena leivonnassa. Vamista kananmuna sekoittamalla 1 rkl chiasiementen sekaan 3 rkl vettä. Liota noin 15 minuuttia välillä sekoitellen ettei geeli paakkuunnu.

SIEMENTEN TERVEYSVAIKUTUKSET

Siemenissä on lukuisia terveyshyötyjä. Niissä on paljon mineraaleja, proteiineja, vitamiineja, entsyymejä ja rasvahappoja. Esimerkiksi chiansiemenet ja pellavansiemenet auttavat ruoansulatusta toimimaan ja tuovat myös apua ummetukseen. Pellavan- ja seesaminsiemenet ovat puolestaan erittäin kalsiumpitoisia. Chia- ja hampunsiemenet ovat erinomainen omega 3-rasvahappojen lähde. Monissa siemenissä on myös runsaasti magnesiumia, joka auttaa kehoa jaksamaan stressin keskellä sekä saamaan paremmin unta iltaisin.

Chiasiemen

Sana “chia” tulee asteekkien kielestä ja tarkoittaa öljyistä, ja tämä pieni siemen onkin erinomainen rasvahappojen lähde.

  • erittäin proteiini- ja kuitupitoisia
  • sisältävät omega 3- ja omega 6-rasvahappoja suhteessa 3:1
  • käytä tuorepuuroissa ja vanukkaissa. valmista hyytelö siemenistä ja vedestä (sekoitussuhde 1:10)
  • käytä smoothiessa, tuorepuurossa tai vaikka jogurtin seassa
  • 11 herkullista reseptiä chiasiemenestä https://www.tuovinenmirka.com/chian-siemen-reseptit/

Lue lisää chiasiemenistä >>

 

 

 

Hampunsiemen 

  • erinomainen rasvahappojen ja proteiinin lähde
  • sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Nämä rasvahapot toimivat voimakkaina antioksidantteina, suojelevat ihoamme ja torjuvat tulehdusta kehossamme
  • sisältää huomattavan määrän hyvin imeytyvää proteiinia (35%). 
  • käytä keitoissa, leivonnassa, salaateissa, myslissä, granolassa, smoothieissa tai vaikkapa koristeena jälkiruokien ja jäätelön päällä
  • valmista hamppumaitoa blendaamalla 1 dl hampunsiemeniä litrassa vettä. Siivilöi kuidut pois ja mausta halutessasi esimerkiksi hunajalla. Säilytä sen jälkeen jääkaapissa ja käyttää esimerkiksi pirtelön pohjana
  • kokeile myös valmista Hampunsiementahnaamme 

Lue lisää kuorituista hampunsiemenistä>>
Lue lisää kuorimattomasta hampunsiemenestä >>

Kurpitsansiemen

  • Styrian-lajikkeen kurpitsansiemenemme ovat erityisen suuria ja maukkaan aromikkaita. Ne viljellään Ilz:ssä, joka on kylä Itävallan koilisosassa. Fiksujen tuotantotapojen ansioista kurpitsansiementemme hiilijalanjälki on lähes 0%.
  • sisältävät runsaasti muun muassa K-vitamiinia, rautaa, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä, minkä vuoksi ne onkin suosittuja etenkin miesten keskuudessa
  • sisältävät tryptofaania, joka voi auttaa unen tuloon illalla
  • pulleat kurpitsansiemenet ovat kätevää sormiruokaa joko sellaisenaan
  • sopivat hyvin puuroihin, vanukkaisiin, smoothieisiin, leivontaan, salaattien ja muiden ruokien päälle ripoteltavaksi
  • lisää sämpylä- tai leipätaikinaan ja niiden pinnalle
  • paahda pannulla ja mausta soijakastikkeella tai muilla mieluisilla mausteilla
  • kokeile myös herkullista kurpitsansiementahnaa itse valmistettuna tai Kurpitsansiementanhaa valmiina tahnavalikoimastamme 

Lue lisää kurpitsansiemenistä >>

Pellavansiemen

  • loistava rasvahappokoostumus: paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja
  • erittäin hyvä kuitujen lähde ja edistääkin tehokkaasti suolen toimintaa
  • sisältävät runsaasti magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja hieman seleeniä
  • pellavan linoli- ja alfalinoleenihappoja on tutkittu sydän- ja verisuonitautien, syövän ja masennuksen hoidossa 
  • Evira kehottaa odottavia äitejä välttämään pellavansiemeniä
  • syö kokonaisina vain silloin, kun pyrit vauhdittamaan vatsan toimintaa. Muuten ne kannattaa murskata esimerkiksi blendaamalla ennen käyttöä, jotta ravintoaineet pääsevät paremmiin imeytymään
  • lisää pellavansiemeniä tuorepuuroihin, chia-vanukkaisiin, mysliin ja smoothieen
  • sopivat loistavasti vegaanisen kananmunan tai voin korvikkeeksi turvottamalla siemeniä vedessä. Turvotessaan ne muodostavat vatsaystävällisen geelin

Lue lisää pellavansiemenistä >>

Seesaminsiemen

Seesaminsiementä on kasvatettu yli 3000 vuoden ajan ja onkin yksi vanhimmista viljellyistä öljykasveista

  • tunnettuja runsaasta kalsiumpitoisuudestaan, elikkä ne sisältävät jopa enemmän kalsiumia kuin lehmänmaito
  • hyvin öljy- ja proteiinipitoisia sekä ravinteikkaita
  • sisältävät myös runsaasti kuitua sekä B- ja E-vitamiineja, rautaa, kaliumia, magnesiumia, fosforia ja seleeniä
  • seesaminsiemenen ravinteet imeytyvät paremmin liotettuna ja soseutettuna/murskattuna tai paahdettuna, mikä tuo esille niiden aromin
  • ripottele seesaminsiemeniä uunijuuresten päälle ennen kypsentämistä ja paahda uunissa ihanan rapeiksi
  • jos olet huolissasi kalsiumin saannista lisää ruokavalioon seesaminsiemeniä tai siemenistä valmistettua tahinia. Jo noin kolmesta ruokalusikallisesta saat puolet kalsiumin suositellusta päiväannoksesta. Tummassa tahinissa kalsiumpitoisuus on vielä korkeampi
  • valmista levitteenä käytettävää tahinia paahtamalla ja jauhamalla siemenet. Voit myös kokeilla valmiita tahinejamme, saatavilla musta, vaalea ja tumma tahini. Tutustu tahineihin täällä >> 

Lue lisää kokonaisista seesaminsiemenistä >>
Lue lisää kuorituista seesaminsiemenistä >>

Musta seesaminsiemen

  • Musta seesaminsiemen on ruskea, yleisemmin käytettyä siementä ravinteikkaampi ja aromikkaampi lajike
  • voit käyttää niitä samaan tapaan kuin vaaleitakin seesaminsiemeniä. Saat seesaminsiementen hyödyt parhaiten käyttöösi jauhamalla tai blendaamalla ne ennen käyttöä tai pureskelemalla huolellisesti – muutoin ne saattavat kulkea kokonaisina läpi ruoansulatuskanavan.
  • liota muutama tunti ja käytä pirtelön pohjana tuomaan täyteläistä rakennetta ja makua 
  • seesaminsiemenet sopivat myös leivontaan ja esimerkiksi raakasuklaan joukkoon
  • mustilla seesaminsiemenillä koristelet salaatit, nuudeli- ja riisiruoat, sushit, pöytäsuolan sekä makeat jälkiruoat

Lue lisää mustista seesaminsiemenistä >>

Alfalfa eli sinimailanen 

Alfalfa eli sinimailanen on hernekasvien sukuun kuuluva palkokasvi, jota käytetään enimmäkseen idättämiseen. 

  • maultaa mieto
  • sisältää A-, B-, C-, D-, E-, F- ja K-vitamiinia
  • sisältää runsaasti rautaa, joten toimii apuna anemiaan ja raudanpuutteeseen
  • sopii mainiosti itämaisiin ruokiin, keittoihin, leipiin, mehuihin ja salaatteihin ja voileivän päälle

Lue lisää idättämisestä >>

Lue lisää alfalfasta >>

 

Auringonkukansiemen 

  • maultaan melko mieto ja pähkinäinen
  • sisältävät runsaasti B1-vitamiinia, E-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, fosforia ja kalsiumia ja foolihappoa
  • käytä salaatteissa, tuorepuurossa, granolassa, smoothiessa, myslissä, granolassa, leivonnassa tai napostele sellaisenaan

Lue lisää auringonkukansiemenistä >>

Kermainen mantelimaito

Kermainen mantelimaito

Kermainen mantelimaito Kermaisen maistuva mantelimaito maistuu parhaalta itse tehtynä. Täyteläinen mantelimaito on helppoa valmistaa ja soveltuu loistavasti ravitsevaksi välipalaksi sellaisenaan juotuna, myslin, granolan, chiavanukkaan ja hedelmien seassa sekä...

Pähkinöiden ABC

Pähkinöiden ABC

Pähkinöiden ABC Pähkinät eivät vain ole terveellisiä vaan myös herkullisia naposteltavia! Ne sopivat osaksi monipuolista, tasapainoista ruokavaliota tuomaan lisää ravinteita sekä tärkeitä rasvahappoja, kylläisyyttä lisääviä proteiineja ja ruoansulatusta parantavia...

Kerros-suklaavanukas

Kerros-suklaavanukas

Kerros-suklaavanukas"Kerros-suklaavanukas on helppo valmistaa ja siinä yhdistyy tasapainoisesti raikas marja ja täyteläinen suklaa. Reseptin on luonut hyvinvointi- ja ravintovalmentaja Leeni Viio, joka auttaa ihmisiä löytämään aidon terveyden kestävällä...

YHTEYSTIEDOT

Foodin – Rawmance Oy
Alasinkatu 1-3
40320 Jyväskylä

ASIAKASPALVELU

Avoinna arkisin 8-16
info@foodin.fi
040 648 6670

YHTEISTYÖKYSELYT JA MARKKINOINTI

Maria Huovinen
maria@foodin.fi
044 0210193
Mediamyynti vain sähköpostitse.

INTERNATIONAL CONTACTS

Lasse Jalkanen
lasse@foodin.fi
+358445300036

×  

Total: 0.00

Proceed to Checkout

Coupon/Referral Code? You'll enter that at checkout.