Runebergin päivää vietetään lauantaina 5.2. ja Katarina Furstenborgin kehittämällä reseptillä loihdit helposti herkulliset gluteenittomat Runebergin tortut. Pientä twistiä perinteiseen reseptiin tuo Herkkuisa valkosuklaalevite, joka viimeistelee koristelun. Näitä herkkuja on ihana nautiskella koko perheen kanssa!
Gluteeniton, noin 10 annosta, valmistusaika 40 minuuttia
GLUTEENITTOMAT RUNEBERGIN TORTUT AINESOSAT
TORTUT
1,5 dl Foodinin pekaanipähkinöitä
3 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl Foodinin kurpitsansiemenjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 rkl Foodinin psylliumjauhetta
4 rkl Foodinin kookosmannaa
2 rkl Foodinin kookosöljyä
2 dl gluteenitonta kaurajuomaa (esim. Oddly Good Barista tai Elovena kaurajuoma)
1 iso kypsä banaani
0,5 rkl valkoviinietikkaa
1 dl vaahterasiirappia
0,5 tl karvasmantelia
VADELMAHILLO
2 dl (noin 90 g) suomalaisia pakastevadelmia
4 rkl vaahterasiirappia
2 rkl Foodinin chia-siemeniä
KUORRUTE
1/2 purkkia Foodinin Herkkuisa sokeritonta valkosuklaalevitettä
RUNEBERGINTORTUT VALMISTUSOHJE
Aloita torttujen valmistus sulattamalla vadelmat jääkaapissa edeltävä päivänä tai vaihtoehtoisesti samana päivänä vesihauteessa.
Mittaa vadelmat, vaahterasiirappi ja chia-siemenet kulhoon ja sekoita seos sileäksi hilloksi sauvasekoittimella. Anna hilloin tekeytyä ja jäähtyä 15-20 min ja valmista sillä aikaa taikina.
Murskaa pekaanipähkinät rouheeksi veitsellä tai leikkurilla.
Sekoita kulhossa pähkinärouhe ja kaikki kuivat ainekset.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Sulata kookosmanna ja kookosöljy vesihauteessa.
Mittaa kaurajuoma, banaani, valkoviinietikka, vaahterasiirappi ja karvasmanteli kulhoon. Sekoita ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella.
Sekoita kuivat ainekset, neste ja öljy keskenään tasaiseksi taikinaksi.
Lusikoi taikina muotteihin.
Paista torttuja uunissa 20 minuuttia.
Anna torttujen viilentyä ennen kuin aloitat koristelun.
Lusikoi vadelmahilloa torttujen keskelle.
Mittaa noin 1/2 purkillista valkosuklaalevitettä pursottimeen ja pursota valkosuklaaleviteellä ympyrät vadelmahillon ympärille. Nauti!