Pitkä pimeä talvi vaatii veronsa, ja kevään korvilla olo alkaa monilla olla nuutunut ja uupunut – kevätväsymys painaa päälle. Hyvät elämäntavat kuten terveellinen ravinto, reipas liikunta ja ystävien kanssa ajan viettäminen ovat helppoja tapoja ylläpitää arjen jaksamista, mutta joskus on hyvä ottaa avuksi myös virkeyttä ja elinvoimaa tukevia täsmäapuja, jotka puhdistavat elimistön hämähäkinseiteistä. 

Keväällä rutiinien merkitys kasvaa, ja ensiarvoisen tärkeään rooliin nousee nesteytys. Luonto herää eloon, ja jotta elimistön luonnolliset virtaukset saadaan jälleen liikkeelle,  mehulingot kannattaa kaivaa kaapin perältä. Tuotekehityksestämme vastaava pitkän linjan ravitsemusasiantuntija Jaakko Halmetoja suosittelee erityisesti selleriä, inkivääriä, sitruksia sekä vihermehuja, jotka polkaisevat elimistön liikkeelle ja kirkastavat mieltä.

KEVÄT ON VIHREÄN KULTAKAUTTA

Ihmiskunnan historiassa kevät on tunnettu villivihannesten kultakautena, jolloin tankataan keskimääräistä enemmän vihreää. Viherjauhe onkin todellinen kevätväsymys-taltuttaja, joka tukee aineenvaihduntaa ja palautumista pitkästä talvesta. Esimerkiksi nokkonen on kevätyrtti, joka voimistaa kokonaisvaltaisesti elimistöä, ja sitä suositellaan nautittavan vaikkapa smoothiejuomissa tai teenä. 

Viherjauheiden ja -mehujen nauttimisessa tärkeä elementti on tasapainon säilyttäminen. Kaikissa viherjauheissa, oli kyseessä sitten spiruliina, klorella tai vehnänoras, on omat painotuksensa, joten niitä tulisi nauttia mahdollisimman monipuolisesti ja kattavasti vaihtelemalla eri laatuja säännöllisesti. Helpoin tapa tasapainottaa eri ravinteiden saantia on valita viherjauhesekoitus. Esimerkiksi Foodinin viherjauheessa yhdistyy kaikki klassiset viherjauheet, jonka vuoksi se on muodostunut monen vakiosuosikiksi. 

Vihreää on helppo lisätä jokapäiväiseen arkeen. Viherjauhetta voi helposti nauttia smoothien mukana, ja esimerkiksi orasmehujauheet sekoittuvat veteen ilman paakkuja. Kaikkien viherjauheiden ja -mehujen nauttimisessa kitkeriä makuja voi taittaa sitruksilla, ja Halmetoja suositteleekin lorausta sitruunamehua vihermehujen joukkoon. Erityisesti aamurutiinien suosikiksi noussut sitruuna raikastaa ja virkistää, mutta myös kookosvesi sopii erinomaisesti viherjauheen pariksi. 

LÄMMITÄ KEHOASI MAUSTEILLA

Energian ja stimulaation toivossa kannattaa suunnata katse kohti maustehyllyä ja ottaa esiin kardemummaa, kurkumaa ja inkivääriä. Lempeät ja pehmeät mausteet tukevat ruoansulatusta ja lisäävät kehon omaa lämmöntuotantoa. 

Tähän soveltuu erinomaisesti myös kaakao. Kaakaomassa ja suklaarouheet soveltuvat erinomaisesti kuohkeamman ja rasvaisemman lämmittävän kaakaojuoman valmistukseen, ja ne sopivat erinomaisesti kaveriksi alkukevään puuhasteluun puutarhassa ja muuhun ulkoiluun. Kaakaossa stimulanttina toimiva teobromiini, jota voisi kuvailla kofeiinin serkuksi, tarjoaa virtaa kokonaisvaltaisesti ja lempeästi. 

Mausteiden ja kaakaon lisäksi myös lääkinnälliset sienet tukevat jaksamisessa. Halmetoja nostaa keskeisimmiksi pakurin ja cordycepsin, jotka tarjoavat eväitä tarmokkaaseen ja hyvinvoivaan kevääseen. 

KEVÄTVÄSYMYS: TAKLAUS-CHECKLIST

  1. Nesteytä kehoasi. Nauti sitruuna-, viher- ja inkiväärimehuja, ja kanna vesipulloa aina mukanasi.
  2. Fokusoi vihreään. Aloita päiväsi energisöivällä viherjauheella ja raikkaalla sitruksella. 
  3. Maistele mausteita. Lisää ruokiin ja leivonnaisiin kardemummaa, kurkumaa ja inkivääriä. Sekä keho että makunystyrät kiittävät!
  4. Nauti aurinkoisista päivistä ulkoilemalla. Hengitä syvään keväistä ilmaa.
  5. Juo kaakaota. Valitse funktionaalinen kaakaojauhe tai tee rasvaisempi herkkukaakao kaakaomassasta tai suklaarouheista.
  6. Pidä huolta ruokavaliostasi väsymyksen keskelläkin, ja valitse makeanhimon iskiessä raakasuklaata tai makeita kuivattuja marjoja, kuten toffeeta muistuttavaa mulperia.
  7. Tehosta arkea sienillä, ja nauti esimerkiksi pakuria kahvissa tai tinktuurana.
  8. Kuuntele kehoasi ja nauti lisääntyvästä valosta ja pitenevistä päivistä ja heitä hyvästit kevätväsymykselle   
Lue lisää eri viherjauheista ja niiden ominaisuuksista Tutustu sitruunamehun valmistukseen Lue lisää mausteista ja niiden rohdoskäytöstä Lue lisää kaakaosta ja sen valmistuksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *