Gluteenittomat karjalanpiirakat maistuvat herkullisilta ja vetävät vertoja perinteiselle versiolle. Tässä gluteenittomassa versiossa perinteiset jauhot korvataan tattarilla ja psylliumilla. Täytteeksi valitsimme kvinoan, joka saa kermaisen ystävän Foodinin ainutlaatuisesta kookosmannasta. Ruokaisat piirakat vievät pikkunälän mennessään. Karjalanpiirakat sopivat sellaisenaan täytettäväksi ja syötäväksi, tai esimerkiksi lämmittävien keittojen ja patojen kylkeen. Karjalanpiirakoista saa myös loistavan evään piknikeille ja metsäretkille. Tarjoile gluteenittomat karjalanpiiraat täyteläisten Foodin pähkinätahnojen tai gheen kera. Perinteisestä karjalanpiirakka-reseptistä muokatun version luonut hyvinvointikirjailija ja bloggaaja Aino Mäkelä.
GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT, AINESOSAT:
POHJA
2 dl kylmää vettä
2 tl psylliumia
1/2 tl hienoa merisuolaa
3-4 dl tattarijauhoja
TÄYTE
3 dl vaaleaa kvinoaa
ripaus hienoa merisuolaa
4 rkl kookosmannaa
ANNOS
10-15 annosta
VALMISTUSAIKA
60 minuuttia
Vegaaninen, maidoton, gluteeniton
VALMISTA GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT NÄIN:
POHJA
Sekoita ensin keskenään psyllium, suola ja vesi. Anna seisoa hetken aikaa, jotta psyllium turpoaa.
Lisää sen jälkeen joukkoon tattarijauhot ja sekoita huolella. Vaivaa taikinaa kädellä niin, että se on napakkaa ja irtoaa vaivatta kulhon reunoilta.
Muotoile taikinasta pitkä pötkö ja leikkaa se tasaisen kokoisiksi paloiksi. Kauli tai pyörittele käsissä taikinapaloista ohuita, soikion muotoisia levyjä ja nosta ne leivinpaperin päälle.
TÄYTE
Keitä kvinoa ohjeen mukaan kypsäksi.
Lisää valmiin kvinoan joukkoon suolaa ja kookosmanna – sekoita huolellisesti ja anna jäähtyä taikinakuoren valmistuksen ajan.
Lisää soikion keskelle kvinoaa ja rypytä piirakat kauniiksi.
Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20minuutin ajan.
Voitele lämpimät piirakat joko gheellä tai kookosöljyllä.