Vuonna 2021 aloitimme ainutlaatuisen projektin, jossa meille viljellään 100 000 kg luomuchiaa! Chiaa viljellään Ugandassa, joka sijaitsee itäisessä Keski-Afrikassa. Uganda on maantieteellisesti erinomainen maa luomusertifioidulle viljelylle, sillä suotuisat kasvuolosuhteet eivät vaadi torjunta-aineita tai hyönteismyrkkyjä.

Foodinin Lasse Jalkanen matkusti alkuvuonna 2022 Ugandan Guluun tarkkaan valitun yhteistyökumppanimme Matian luokse katsomaan, missä vaiheessa chia-kasvin kasvu on. “Hyvä yhteistyö ja tiiviit viljelijäsuhteet ovat meille todella tärkeitä ja sen myötä meillä on varmuus siitä, miten tuotteemme on kasvatettu. Tiivis yhteistyö paikallisen kumppanimme Matian kanssa luo chian viljelijöille erityisesti turvallisuuden tunnetta ja luo meille mahdollisuuden vaikuttaa viljelijöiden elämänlaatuun,” Lasse Jalkanen kertoo.

mukana PROJEKTISSA LÄHES 10 000 viljelijää

Chia-viljelijöiden rekrytointi ja koulutus alkoi kesällä 2021 ja siementen kylvö tapahtui myöhemmin syksyllä. Mukana projektissa oli keväällä 2022 reilu 6 000 viljelijää, mutta määrä kasvoi kesän aikana aikana lähes 10 000 viljelijään. Yksittäiset viljelijät vastaavat chian viljelystä 1-3 aarin kokoisilla viljelmillään. Yhteistyökumppanimme Matia tekee tiivistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa tarjoamalle heille apua mm. viljelyyn, chian kasvattamiseen sekä ennen kaikkea sen puimiseen. Lisäksi Matia pitää huolen siitä, että viljelijät voivat hyvin ja viljeltävä chia on laadukasta ja puhdasta.

Tiesitkö, että chia-kasvi näyttää tältä?

Viljelijät keräävät käsin kuvassa näkyvät chia-tähkät ja vievät ne vastaanottopisteelle. Siellä tähkät murskataan koneellisesti, jonka jälkeen niistä puhalletaan pois tähkän osat ja jäljelle jää chian siemenet.

TUKEA TUHANSILLE UGANDALAISPERHEILLE JA KOKO YHTEISÖLLE

Kumppanimme Matia on rakentanut lukuisia siirrettäviä vastaanottopisteitä, jonne viljelijät tuovat chia-kasvit ensimmäiseen käsittelyyn. Viljelijöille maksetaan reilu korvaus sitä mukaan, kun he tuovat chiaa vastaanottopisteille. “On tärkeää, että pystymme takaamaan viljelijöille vakaan ja korkeamman tulon kuin mitä he normaalisti suurilta tukkureilta saisivat. Teemme ostosopimuksia, jolloin he tietävät, että tilaamme heiltä tietyn määrän eikä meidän tarvitse käyttää välikäsiä, jolloin hinta olisi kalliimpi. Tästä syystä pystymme mahdollistamaan terveellisen elämäntyylin myös kuluttajille halvemmalla,” Lasse kertoo. Viljelystä maksettava korvaus mahdollistaa viljelijöille ja heidän perheelleen hyvän toimeentulon ja elämän ja esimerkiksi lapsille mahdollisuuden koulunkäyntiin. Myös haja-asutulle alueelle rakennetaan porakaivoja, joista viljelijät ja koko yhteisö hyötyy.

Chia-siemen on hurmannut monet monikäyttöisyytensä ansiosta ja se on myös yksi asiakkaidemme suosikkituotteista. Valikoimastamme löytyy monia tuotteita, jotka sisältävät näitä runsaskuituisia ja rutkasti hyviä rasvahappoja sisältäviä minttukasvien siemeniä.

Kiitos, että luomalla kysyntää chia-tuotteille olette osa projektia!

Tutustu chia-tuotteisiimme

Kaikki tuotteet

Chia Good Kaakao 145g

Lue lisää
Lue lisää

Kaikki tuotteet

Chia Good Mango 145g

Lue lisää

Kaikki tuotteet

Chia Good Sitruuna 145g

Lue lisää

Kaikki tuotteet

Chia-siemen, luomu 600g

7,49 
Lisää ostoskoriin

Reseptejä chia-siemenistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista