Monelle meistä arki on iloinen asia ja tuo takaisin normaalin elämän vuorokausirytmin, terveellisen ravitsemuksen sekä liikunnan. Toisille pimeä vuodenaika saattaa aiheuttaa väsymystä, uupumusta ja energian katoa. Miten jaksaa pitkä talvikausi energisenä? Mitkä ovat arjen jaksamisen peruspilarit, ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota?

LAADUKAS JA MONIPUOLINEN RAVINTO 

Ravinto on yksi jaksamisen peruspilareista ja sen avulla voit helposti säädellä energiatasojasi ja jaksamista.  Pienellä suunnittelulla ja ennen kaikkea rutiineilla luot hyvän pohjan jaksamiselle. Näin autat pidemmän vapaan aikana latautuneita akkuja jaksamaan entistä pidempään! Kun flunssa tai muut stressin oireet alkavat nostella päätään, auttaa hyvä arjen hallinta selviämään näistä kehon stressitilanteista paremmin. Mahdollisimman prosessoimaton ja monipuolinen ruokavalio takaa riittävän ravinteiden saannin ja auttaa kehoa jaksamaan stressin ja haasteiden keskellä. Huolehdithan siis riittävästä ravinnosta!

RASVAT

Rasvat ovat tärkeä osa jokapäiväistä ruokavalioamme. Ne toimivat tärkeänä solujen rakennusaineena sekä energianlähteenä kehollemme ja etenkin aivoille, jotka ovat 60% rasvaa. Laadukkaat rasvat tukevat myös optimaalista hormonitoimintaa ja auttavat säilyttämään kylläisen olon pidempään.

Suosittelemme panostamaan mahdollisimman luonnollisiin ja prosessoimattomiin kylmäpuristettuihin öljyihin ja rasvoihin, jotka sisältävät runsaasti myös muita ravinteita. Näitä ovat mm.: kookosöljy, ghee, hamppuöljy, kapryylihappo ja MCT-öljy. Foodinin valikoimasta löydät laadukkaan valikoiman kylmäpuristettuja öljyjä, jotka ovat aromikkaita ja erityisen ravinteikkaita. Tutustu tuotteisiin tästä >>

PROTEIINIT

Proteiinit eli valkuaisaineet toimivat kehossamme sekä suoja- että energiaravintoaineina. Proteiineja tarvitaan kehossa lukuisiin eri tarkoituksiin mm. elimistön immuunipuolustukseen lisäksi myös kynnet, hiukset, jänteet ja lihakset ovat pääosin proteiineja. 

Foodinin valikoimasta löydät laajan valikoiman proteiinijauheita, jotka ovat helppo ja vaivaton tapa lisätä ja tukea päivittäistä proteiininsaantia. Valikoimastamme löydät vatsaystävällisen heraproteiinin ja valikoiman eri kasviproteiinin lähteitä: herne-, riisi- ja hamppuproteiinit sekä Super Vege -kasviproteiinisekoitusjauheen, jossa on erityisen monipuolinen aminohappoprofiili. Tutustu tästä lisää tuotteiisiin >>

HIILIHYDRAATIT

Hiilihydraatit eli hiilarit jakavat mielipiteitä. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa täysipainoista ruokavaliota ja toimivat ensisijaisesti kehomme energian lähteenä. Ne auttavat kehoa palautumaan urheilusuorituksen jälkeen, mutta liiallisesti nautittuna varastoituvat kehoon rasvana. 

Hiilihydraattien valinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota laatuun. Ns. nopeat hiilihydraatit sisältävät paljon sokereita ja tärkkelystä ja antavat keholle nopeasti energiaa. Hitaita hiilihydraatteja ovat kuidut, jotka imeytyvät hitaasti ja pitävät kehon kylläisenä pidempään. Aterian lisukkeeksi sopivat loistavasti esimerkiksi gluteenittomat proteiini- ja kuitupitoiset kvinoa ja amarantti, joista voit valmistaa kätevästi myös puuron.  Leivontaan sopivat mm. kuitupitoiset ja ravinteikkaat jauhot, kuten tattari- tai lupiinijauhot.

 

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ

Välipalat ovat vähintään yhtä tärkeässä roolissa kuin pääateriat! Näppärät ja yksinkertaiset välipalat ovat myös kiireisten aikataulujen ja muuttuvien tilanteiden pelastus. Nappaa laukkuusi mukaan ravitsevia ja säilyviä snäkkejä, kuten pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja marjoja ja hedelmiä. Voit valmistaa edellämainituista oman trailmix-sekoituksen tai napata valikoimastamme niistä valmistetun herkullisen Granola- tai Kollageeniproteiinipatukan. Terveellisiin välipaloihin voit tutustua lisää täällä >>

RAVINTOLISÄT YKSILÖLLISEN TARPEEN MUKAAN

Kuuriluontoisesti käytettävät ravintolisät, adaptogeenit ja yrtit tukevat kehoa ja energiatasoja haastavissa tilanteissa. Muunmuassa stressin oireita, suorituskykyä, suolistoa ja unettomuutta on mahdollista tukea erilaisten adaptogeenien, sienten ja yrttien avulla. Seuraavat yrtit ja sienet voivat tukea elimistöä seuraavissa haasteissa:

Suorituskykyä ja jaksamista tukemaan: RuusunjuuriBrahmi, Ginseng, Cordyceps
Stressiin: Ashwagandha, Reishi
Keskittymiseen: Tulsi, Reishi, Lion´s Mane
Unen haasteet: Reishi, Valerianauutejauhe

Lue lisää adaptogeeneistä ja yrteistä täällä >>

HUOMIOITHAN RAVINNON LISÄKSI MYÖS NÄMÄ TÄRKEÄT HYVINVOINNIN OSA-ALUEET:

LIIKUNTA MIELTYMYSTESI MUKAAN

Lyhytkin aika reipasta ja mieluisaa liikuntaa päivässä edistää hyvinvointia ja terveyttäsi. Nouse kerran tunnissa koneen/työpisteen ääreltä ja ravistele jalat ja hartiat, valitse rappuset hissin sijaan, kävele aina kun voit, tee pieni liikepatteri samalla kun katsot telkkaria ja nauti ulkoilmasta niin paljon kun mahdollista! 

PALAUTUMINEN JOOGAN, MEDITAATION TAI HENGITYSHARJOITUSTEN MUODOSSA

Jo muutaman minuutin virkistävät hengähdyshetket työpäivän keskellä auttavat ajatusta virkistymään niin, että haastava tai stressaava tilanne saattaa ratketa kuin itsestään. Riittää, että otat hetken etäisyyttä ja nollaat mielen esimerkiksi hengittelemällä  tai vaikkapa syömällä välipalan tai juomalla lasin vettä – tietoisesti ja läsnäolevasti. Ota oma hetki myös työpäivän päätteeksi ennen kotiaskareisiin siirtymistä.  Jo muutama minuutti tietoista hengittelyä rauhoittaa mieltä ja kehoa.

UNI JA LEPO

Unen merkitystä terveyden edistäjänä on vaikea olla korostamatta. Etsi itsellesi sopiva unirytmi ja pidä siitä kiinni <3 Jos kärsit unen haasteista, selvitä sen mahdollinen aiheuttaja ja laita asia kuntoon. Sopivankokoinen iltapala sekä rutiininomainen laskeutuminen lepoon läsnäolevien ja rauhoittavien (yin-jooga-, meditaatio-, hengitys- tai kiitollisuus-) harjoituksen kera, ilman puhelinta tai muita ärsykkeitä toimivat monella. 

 

Lue haastattelu: Miten huolehdit jaksamisestasi Nooralotta Neziri? Näin rakennat ravinteikkaan aamupalan Näin tuet proteiinin saantiasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *