Pähkinät ovat herkullisia naposteltavia! Pienikin määrä pähkinöitä päivässä riittää. Kokosimme yhteen pähkinöiden parhaat käyttövinkit!

NÄIN KÄYTÄT PÄHKINÖITÄ

Pähkinöiden, manteleiden ja siementen suositeltava päiväannos lajeja vaihdellen, on enintään 30 g päivässä eli 200-250 g viikossa. Leikki-ikäiselle lapselle sopiva annos on noin puolet aikuisen annoksesta, eli 15 g päivässä. (Lähde: Ruokavirasto)

Pähkinät ja mantelit sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan, sekä helppona välipalana naposteltavaksi. Voit valmistaa niistä maitoa ja käyttää niitä  osana myslejä, eväs- ja herkkusekoituksia ja smoothieita. Käytä myös pataruokien, puurojen, vanukkaiden ja salaattien joukossa ja koristeena. Mantelit ja cashewpähkinät sopivat myös täydellisesti vegaanisen tuorejuuston valmistukseen.

Erityisesti raakaleivonnassa pähkinät ja siemenet ovat yksi tärkeimmistä raaka-aineista! Raakakakku-resepteissä pähkinät ovat pääosassa sillä niitä voi kätevästi käyttää sekä kakun pohjaan että täytteeseen. Pähkinöistä saat loihdittua myös leivonnaisten kermaisia täytteitä, tryffeleitä ja rapeaa naposteltavaa, kuten keksejä tai välipalapatukoita. 

Pähkinät säilytetään ilmatiiviissä pakkauksessa, viileässä ja valolta suojattuna, sillä ne pilaantuvat helposti korkean rasvapitoisuudensa vuoksi.

 

LIOTTAMINEN HELPOTTAA PÄHKINÖIDEN SULAMISTA

Pisimmän liotusajan tarvitsevat mantelit sekä hasselpähkinät (noin 8-12h), cashew-, saksan- sekä macadamianpähkinät puolestaan tarvitsevat 4-6h liotusajan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää +4 tunnin liotusaikaa, mutta varminta on liottaa pähkinöitä yön yli. Muista myös huuhdella pähkinät liotuksen jälkeen huolellisesti. Säilyvyyden parantamiseksi voit kuivattaa pähkinät esimerkiksi uunissa miedolla lämmöllä. Liotus tekee pähkinöistä paremmin sulavia. 

 

TÄSSÄ MUUTAMIA ARKEEN SOPIVIA RESEPTEJÄ, JOISSA PÄHKINÖITÄ ON KÄYTETTY MONIPUOLISESTI:

VÄLIPALAT, GRANOLAT, PUUROT JA LEIVÄT

Pähkinät ja siemenet sopivat täydellisesti välipalojen raaka-aineiksi. Ne tuovat ravinteita ja rouheutta välipaloihin. Lisää pähkinöitä myös puurojen ja vanukkaiden koristeeksi
Cashew-jugurtti
Suklaasmoothie
Maca-suklaasmoothie

Hedelmäinen mysli, Mirka Tuovinen
Paahdetut omenat ja mantelit uunissa, Mirka Tuovinen
Gluteeniton aprikoosi-cashewleipä

PÄHKINÄMAIDOT

Vegaaninen kasvimaito/pähkinämaito maistuu parhaalta itsetehtynä. Se valmistetaan yön yli liotetuista pähkinöistä ja/tai siemenistä ja vedestä.
Kermainen macadamiamaito
Täyteläinen mantelimaito

LISUKKEET

Maidoton, vegaaninen mantelipesto, Mirka Tuovinen
Dukkah-mausteseos, Mirka Tuovinen

PÄÄRUOAT

Mausta pähkinät mielesi mukaan ja käytä niitä lisukkeena erilaisissa ruoissa, kuten salaateissa, itämaisissa ruoissa, pataruoissa.
Tomaattinen kesäkurpitsapasta
Vegaani Pad Thai. Karita Tykkä
Sienikastike mantelimaidolla, Mirka Tuovinen

RAAKALEIVONTA

Liotetuista pähkinöistä loihdit täydellisiä kakkuja, patukoita ja leivonnaisten täytteitä
Punajuuri-suklaaraakakakku
Mango-raakakakku, Tuulia Talvio
Banaani-cashew-jäätelö
Raaka-marsit
Raaka-kermakakku 
Mansikka-kuppikakut
Appelsiini-limekakku, Mirka Tuovinen

ERILAISET PÄHKINÄT

Kuten muussakin ravinnossa suosittelemme korvaamaan määrän laadulla.

CASHEWPÄHKINÄ

Cashewpähkinät kasvavat puissa, jotka alkavat tuottamaan hedelmää vasta 3-5 vuoden iässä. Tarkemmin ottaen cashewit ovat cashewpuun hedelmän sisältä löytyviä siemeniä, joiden kasvaminen kestää jopa kahdeksasta kymmeneen viikkoon.

  • alkuperämaa: Vietman
  • maultaan makea ja kermainen pähkinä

Makeutensa ja pehmeytensä ansiosta cashew on omiaan etenkin pähkinämaitoihin, tuorepuuroihin ja raakakakkujen valmistukseen. Lisäksi siitä voidaan valmistaa juustoja ja muita hapatteita kuten jugurttia ja rahkaa. Käytetään myös itämaisten wokki- ja pataruokien ja salaattien joukossa.

Lue lisää cashewpähkinästä >>

SAKSANPÄHKINÄ

  • alkuperämää: Bolivia
  • maultaan ja aromaattinen pähkinä on rouhean rapea päältä ja pehmeä sisältä.

Aromikas ja ja paahteinen pähkinä sopii parhaiten keksitaikinoihin ja brownieisiin sekä erilaisten leivosten rouheiseksi lisäksi ja tuorepuuron joukkoon. Joidenkin suuhun maistuva kitkerä maku katoaa kätevästi liottamalla.   

Lue lisää saksanpähkinästä >>

MANTELI

Siemen, joka kasvaa mantelipuun hedelmissä, aivan kuten cashewpähkinäkin

  • alkuperämaa: Italian Sisilia
  • maultaan makea on pähkinää muistuttava siemen

Manteli sopii loistavasti kasvimaidon raaka-aineeksi, sekä raakaleivontaan kuten kekseihin ja marsipaaniin. Ruoanlaitossa mantelit maistuvat etenkin wokki- ja pataruokien ja keittojen joukossa.

Lue lisää manteleista >>

MACADAMIA

Tunnettu myös Australianpähkinä -nimellä

  • alkuperämaa: Australia, kasvaa puussa terttuina
  • maailman kallein pähkinä pienen satomäärän ja monimutkaisen valmistusprosessin vuoksi
  • herkullisen rasvainen, maultaan miedon kermainen pähkinä

Macadamia soveltuu hienosti raakaleivontaan, leivonnaisten koristeeksi sekä naposteluun.

Lue lisää macadamiapähkinöistä >>

HASSELPÄHKINÄ

  • alkuperämaa: Turkki, kasvaa pensaassa
  • maultaan herkullisen paahteinen ja voimakkaan aromaattinen

Hasselpähkinä sopii hienosti (raaka)leivontaan sekä naposteluun, salaatteihin, ja erityisesti suklaa-herkkujen valmistukseen.

Lue lisää hasselpähkinöistä >>

PEKAANIPÄHKINÄ

  • alkuperämaa: Etelä-Afrikka
  • maultaan melko miedon makuinen pähkinä

Pekaanipähkinä maistuu granolan ja tuorepuuron seassa, se  sopii myös leivontaan, salaatteihin ja muuhun ruoanlaittoon

Lue lisää pekaanipähkinästä >>

PARAPÄHKINÄ

  • alkuperämaa: Brasilia, kasvaa puussa, joka voi kasvaa 40-50 m korkeaksi ja jopa 500-800 vuotta vanhaksi
  • maultaan aromaattinen, herkullinen ja täyteläinen

Parapähkinä maistuu parhaiten leivonnassa, makeisissa ja jälkiruoissa, tuorepuurossa, granolassa tai sellaisenaan naposteltuna.

Lue lisää parapähkinästä >>

AINUTLAATUISET PÄHKINÄTAHNAT MAHDOLLISTAVAT PÄHKINÖIDEN ENTISTÄ LAAJEMMAN KÄYTÖN

Valikoimastamme löytyvät myös ainutlaatuiset pähkinä- ja siementahnat, jotka tuovat uutta ulottuvuutta ruoanlaittoon ja leivontaan. Laadukkaat kivimyllytuotteemme ovat ainutlaatuisia niin makunsa, laatunsa kuin kotimaisuutensa ja monipuolisuutensakin vuoksi. Ne ovat mahtava lisä ruoanlaittoon, kastikkeisiin, salaatteihin, dipeiksi, levitteeksi leivälle ja niin suolaiseen kuin makeaankin leivontaan. Tutustu tahnoihin täällä >>

Pähkinävalikoimaamme pääset tästä >>

2 kommenttia “Pähkinöiden ABC

  1. Iiris Nevalainen says:

    Mistään ei löydy tietoa miten paljon oähkinöiden(esim)cashew paahtaminen vähentää hiven- ja vit.pitoisuuksia ym.Raivostuttavaa kun yksinkertaiseen asiaan ei löydy vastausta netistä.Pikaista vastausta kaipaava.Vain faktaa

    • Foodin says:

      Hei! Paahtaminen ei vaikuta pähkinöiden hivenaine- tai mineraalipitoisuuteen. Vitamiinien suhteen tilanne riippuu paljolti vitamiinista – esimerkiksi C-vitamiini on herkempää, joihinkin taas paahtaminen ei merkittävästi vaikuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista