Mausteiset Runebergin tortut juontavat juurensa 1840-luvun Porvooseen. Lars Henrik Asteniuksen konditoria lähetti leipomuksiaan kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kahvipöytään, ja runoilija nautti torttuja mielellään aamiaisella punssin kanssa. Hänen vaimonsa Fredrika tallensi reseptin myös omaan reseptikirjaansa, ja valmisti usein makeannälästä kärsivälle miehelleen tätä ainutlaatuista herkkua. Nämä gluteenittomat Runebergin tortut ovat suora aikamatka kahvihetkiin yli 170 vuoden taakse, ja ne ovat täydellinen tapa juhlistaa suomalaista runoutta Runebergin päivänä 5.helmikuuta.
Justanotherfoodiegramin Michelle ideoi meille gluteenittomat Runebergin tortut, jotka saavat makua luomulaatuisista mausteista ja tekstuuria murskatuista manteleista. Tällä ohjeella valmistat herkullsen vadelmahillon vadelmista, agavesiirapista sekä chiasiemenistä. Kokonaisuuden viimeistelee sokeriton kuorrute erytritolista ja tuorejuustosta. Ota Runebergin tortut osaksi runopiiriä tai kahvi- ja jälkiruokahetkeä.
GLUTEENITTOMAT RUNEBERGINTORTUT AINESOSAT
TORTUT
150g gheetä
1 dl kookossokeria
2 kananmunaa
1 dl murskattua mantelia
1 dl mantelijauhoja
1 1/2 dl riisijauhoja
1 tl piparkakkumaustetta tai chaimaustetta
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl ceyloninkanelia
2 tl leivinjauhetta
1 tl psylliymia
Muutama tippa karvasmanteliuutetta tai mantelilikööriä
VADELMAHILLO
200g pakastevadelmia
2 rkl chiasiemeniä
2 rkl agavesiirappia
ANNOS
8-10
VALMISTUSAIKA
45 minuuttia + edellisillan esivalmistelut
GLUTEENITTOMAT RUNEBERGIN TORTUT VALMISTUSOHJE
Aloita Runebergin torttujen valmistaminen hillosta. Suosittelemme tekemään tämän mielellään jo edellisenä iltana tai viimeistään muutamaa tuntia ennen koristelua.
Keitä jäisiä vadelmia pannulla 5 minuutin ajan. Lisää mukaan agavesiirappia makeutukseksi. Kaada vadelmat esimerkiksi lasiseen purkkiin, lisää chiasiemenet ja sekoita seos blenderissä tasaiseksi hillomassaksi. Anna hillon jäähtyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.
Aloita torttujen valmistus laittamalla uuni lämpiämäään 180 asteeseen.
Sekoita gheetä ja kookossokeria sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella muutaman minuutin ajan. Lisää yksi muna kerrallaan mukaan, ja sekoita kunnes seos on tasaista.
Sekoita kuiva-ainekset ja mausteet kulhossa ja lisää ghee-kookossokeri-munaseokseen. Lisää karvasmantelitippoja tai mantelilikööriä makusi mukaan.
Voitele ja leivitä muffinivuoan sisäpuoli. Parhaan tuloksen saat, kun käytät muottia, joka on erityisesti suunniteltu Runebergin tortuille. Lusikoi taikina muotteihin. Ne kohoavat uunissa, joten jätä kohoamiselle hieman tilaa.
Paista torttuja uunissa 20-25 minuuttia. Jos tortut kohoavat epätasaisesti, leikkaa päältä palanen, jotta pinnat ovat tasakokoisia.
Sillä aikaa kun tortut paistuvat, sekoita kulhossa agavesiirappia ja omenamehua veden kanssa. Kostuta valmiit tortut tällä seoksella.
Valmista seuraavaksi kuorrute. Laita 3-4 ruokalusikallista erytritolia blenderiin ja sekoita kunnes erytritoli on “tomusokerimaista”. Lisää muutama tippa sitruunamehua tuorejuuston kanssa, ja sekoita tasaiseksi kuorrutteeksi.
Lopuksi lusikoi leivonnaisen päälle vadelmahillo, ja pursota kuorrute kehäksi hillon ympärille.
Nauti gluteenittomat Runebergin tortut osana kahvi- ja jälkiruokahetkeä.