Laskiaisherkut saavat uuden muodon donitsina! Nämä uunissa paistetut kardemumman makuiset gluteenittomat laskiaisdonitsit täytetään ihanan täyteläisellä cashew-kookoskermavaahdolla sekä raikkaalla vadelma-chiahillolla. Voit kokeilla hilloa helposti myös muilla marjoilla! Tuulia Talvion resepti on täydellinen herkku myös muina aikoina – vain mielikuvitus on rajana täytteiden ja mausteiden kanssa!
GLUTEENITTOMAT LASKIAISDONITSIT AINESOSAT
2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
2 dl vaaleaa riisijauhoa
2 rkl tapiokatärkkelystä (tai perunajauhoa)
¾ dl kookossokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
pieni ripaus vaniljajauhetta
ripaus suolaa
2 kananmunaa
1 ruskeapilkullinen banaani
4 rkl kookosöljyä
1 1/4 dl gluteenitonta kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
+ kauramaitoa ja kookossokeria kuorruttamiseen
Vinkki: voit käyttää gluteenittoman kaurajauhon tilalla myös mantelijauhoa!
CASHEW-KOOKOSKERMAVAAHTO
2 dl cashewpähkinöitä
2 dl kookosmaitoa
¼ tl vaniljajauhetta
1–3 rkl kookosnektaria (tai vaahterasiirappia tai hunajaa)
VADELMA-CHIAHILLO
200 g pakasteesta sulatettuja vadelmia
1 rkl kookosnektaria (tai vaahterasiirappia tai hunajaa)
1,5 rkl chia-siemeniä
ANNOS
10–12 donitsia
gluteeniton, maidoton
VALMISTUSAIKA
n. 60 minuuttia + liotus- ja tekeytymisajat
GLUTEENITTOMAT LASKIAISDONITSIT VALMISTUSOHJE
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita huolellisesti.
2. Riko kananmunat tehosekoittimeen ja lisää mukaan banaani, kookosöljy ja kauramaito. Sekoita tasaiseksi.
3. Kaada banaaniseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin. Voitele donitsivuoka kookosöljyllä. Annostele noin 2 rkl taikinaa donitsivuoan aukkoihin. Tasoita donitsien pinta tasaiseksi lusikalla.
4. Paista donitseja noin 20–22 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Voit kokeilla donitsien kypsyyttä puutikulla: jos taikina tarttuu puutikkuun, laita donitsit uuniin vielä muutamaksi minuutiksi. Kun donitsit ovat valmiit, ota ne uunista, anna jäähtyä hetki ja irrota ne sitten vuoasta kääntämällä vuoka varovasti ylösalaisin.
5. Kaada hieman kauramaitoa pieneen kulhoon ja mittaa noin 1 dl kookossokeria toiseen, mieluusti laakeaan kulhoon. Kasta donitsit ensin kevyesti kauramaitoon (tai kostuta ne pullasudin avulla) ja pyörittele sitten kookossokerissa.
6. Halkaise gluteenittomat laskiaisdonitsit varovasti terävän veitsen avulla. Levitä alapuolen päälle ensin cashew-kookoskermaa ja sitten vadelmahilloa. Paina donitsin toinen puolikas varovasti täytteiden päälle. Tarjoile ja nauti!
CASHEW-KOOKOSKERMAVAAHTO
1. Jos mahdollista, liota pähkinöitä hetki (näin niistä saa sileämmän kerman). Mittaa pähkinät isoon kulhoon, peitä vedellä ja liota vähintään 4 tuntia. Huuhdo ja valuta pähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää kookosmaito, vanilja ja kookosnektari ja sekoita tasaiseksi, sileäksi kermaksi. Maista, ja lisää makeutusta oman makusi mukaan.
2. Kaada kerma lasipurkkiin tai -kulhoon ja laita jääkaappiin hetkeksi jäähtymään. Kerma säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä purkissa 2–3 päivää.
VADELMA-CHIAHILLO
Soseuta vadelmat ja kookosnektari tehosekoittimen tai sauvasekoittimen avulla sileäksi. Kaada vadelmasose kulhoon, lisää chia-siemenet ja sekoita. Laita kulho jääkaappiin tekeytymään ainakin puoleksi tunniksi. Kun hillo on paksuuntunut, on se valmis käytettäväksi. Hillo säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa noin 5 päivää.