Gluteeniton leipä on helppoa valmistaa itse ja mikä onkaan ihanampaa kuin vastavalmistuneen leivän tuoksu kotona! Tähän gluteenittomaan leipään tuovat mehevyyttä herkulliset, makeat kuviatut aprikoosit sekä rouheat cashewpähkinät. Vaihtelemalla erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja marjoja loihdit erilaisia gluteenittoman leivän vaihtoehtoja niin arkeen kuin juhlavammille brunsseillekin. Voit tuunata reseptiä muillakin kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla, kuten viikunoilla, karpaloilla tai rusinoilla. Myös erilaiset pähinät ja siemenet tuovat mukavaa suutuntumaa ja ravinteita gluteenittomaan leipään. Kokeile vaikka maukkaita kurpitsansiemeniä.
GLUTEENITON LEIPÄ AINESOSAT
15-20 kuivattua aprikoosia
2 dl cashewpähkinöitä
4 dl valitsemaasi (kasvipohjaista)jogurttia
1 rkl kookossokeria tai saman verran hunajaa
2 dl kaurajauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
2 tl soodaa
sekä voita tai gheetä leipävuoan voiteluun
ANNOS
1 leipä
VALMISTUSAIKA
15 min + paistoaika 50-60 min
Vegaaninen, gluteeniton, halutessasi pähkinätön l
VALMISTUSOHJE, GLUTEENITON LEIPÄ
Aloita gluteenittoman leivän valmistus laittamalla uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Voitele leipävuoka voilla tai gheellä. Jos haluat leivän pinnalle kaurahiutale-koristeita, muista lisätä ne vuoan pohjalle tässä vaiheessa.
Pilko aprikoosit makusi mukaan karkeiksi palasiksi, tai hieman hienommaksi silpuksi.
Yhdistä ja sekoita kaura- ja tattarijauhot, suola ja sooda keskenään kulhossa.
Sekoita toisessa kulhossa jogurtti ja kookossokeri. Lisää jogurtti-sokeriseoksen joukkoon kuivat aineet ja sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi. HUOM. jos käytät reseptissä juoksevampaa jogurttia, suosittelemme lisäämän alkuperäiseen reseptiin noin 1 dl verran tattarijauhoja.
Sekoita leipätaikinan joukkoon aprikoosin palaset ja pähkinät, tai muut haluamasi kuivaherkut.
Kaada gluteenittoman leivän taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa, noin 50-60 minuuttia.
Varmista leivän kypsyys puutikulla leivän keskiosasta. Leipä on kypsää kun se ei tartu tikkuun.
Gluteeniton leipä on makoisaa sellaisenaan, mutta voit myös dippailla sitä laadukkaaseen oliiviöljyyn. Juhlavat brunssileivät loihdit helposti hyödyntämällä kermaisia ja maukkaita Foodin-pähkinä ja siementahnohja. Levitä päälle kermaista cashewtahnaa tai maistuvaa kurpitsansiementahnaa ja vihanneksia, kuten pinaatinlehtiä, paprikaa, kurkkua, tomaattia, erilaisia versoja, tuoretta basilikaa ja tilkkanen oliiviöljyä.
Aineksissa mainitaan kookossokeri, valmistusohjeessa hunaja, paljonko hunajaa laitetaan jos sitä käyttää?
Hei, kiitos kommentista! Muutimme reseptin makeuttajaksi vain kookossokerin. Jos haluat korvata sen niin arvioisin että sama määrä hunajaa ajaa asian.
Hei,
Tattari ei sovi minulle. Käykö kaurajauho sen tilalle ohjeissanne vai mikä jauho toimisi parhaiten?
Hei Eija!
Kaurajauho sopii oikein hyvin tattarijauhon korvikkeeksi. Iloisia leivontahetkiä!