Puhumme aina terveellisistä elämäntavoista, mutta mitä se itseasiassa tarkoittaa? Lähdin näin kevään kynnyksellä pohtimaan asiaa, sillä koen kevään aina uudistumisen aikana ja silloin onkin hyvä miettiä omia ajatusmallejaan.
Terveellisyys on monitahoinen käsite, eikä sitä ole helppo täysin määritellä. Esimerkiksi ravinnon suhteen ajatukseni terveellisyydestä ovat muuttuneet aika radikaalisti. Jossakin vaiheessa elämääni ja uraani hyvä ravinto merkitsi vähän energiaa ja paljon proteiinia – kun taas nykyään koen terveellisen ravinnon olevan riittävää, ravitsevaa ja sisältävän kaikkia ravintoaineita. Ja tietenkin kaikkea kohtuudella, kuten vaikka suklaata! Ruoan pitää maistua hyvältä ja sen jälkeen tulee olla hyvä olo. Olotilan seuraaminen onkin oiva keino seurata itselleen sopivia ruoka-aineita.
Suhtautumiseni liikkumiseen on myös muuttunut vuosien varrella. Olen ammattiurheilija ja aiemmin meninkin mentaliteetilla ”enemmän on enemmän”. Mutta onko se edes ammattiurheilussa, saati sitten hyvinvointiliikunnassa? Vastaus on yksinkertaisesti ei. Toki ammattiurheilijan tulee tietyissä hetkissä mennä lähelle omia rajojaan, mutta vastapainoksi tarvitaan aina myös tarpeeksi lepoa. Vain levännyt keho ja mieli pysyy terveenä ja pystyy huippusuorituksiin. Sama pätee myös muuhun liikkumiseen. Liikkua tulee ja pitää säännöllisesti, mutta on myös hyvä kuunnella kehoaan. Keho on viisas ja kertoo, kun on aika levätä.
Terveellisistä elämäntavoista puhuttaessa on aina otettava huomioon myös stressi. Siltä ei voi kukaan meistä täysin välttyä, mutta siihen on jokaisen mahdollisuus vaikuttaa omilla teoillaan. Oletko miettinyt mistä nautit tai millä saat ajatuksiasi muualle? Itselleni olen kokenut hyväksi rentoutumismenetelmäksi saunomisen ja kodin järjestelemisen. Kun järjestelen asioita, saan ajatukset muualle ja kaupan päälle vielä hyvän mielen. Mikä voisi olla helppoa ja kivaa tekemistä juuri sinulle? Stressi saattaa helposti vaikuttaa myös unenlaatuun, joka johtaa taas helposti vaikeaan oravanpyörään. Itse olen kokenut isoksi avuksi Foodinin Ilta-jauheseoksen, jossa on mm. magnesiumia auttamaan levollisia unia. Olen jauheen lisäksi voinut ottaa vielä ekstra magnesiumia rauhoittamaan kehoa ja mieltä.
Terveellisyys tarkoittaa myös onnellista elämää ja jokainen meistä voikin rakentaa juuri itselleen sopivan terveellisen elämän, joka tukee omia mieltymyksiään. Ota selvää, millainen ravinto on hyvää, ravinteikasta ja maukasta ja koosta niistä sinulle sopivia ruokia. Mieti millaista liikettä rakastat. Kaikkien ei tarvitse pitää saliharjoittelusta. Voisiko sinulle sopia metsässä vaeltelu, tanssi tai jooga? Tärkeintä on, että löydät itsellesi mielekkään tavan liikkua, jonka seurauksena liikkumisesta voi tulla aidosti elämäntapa ja mielihyvää tuova asia. Liikunta on myös hyvä keino purkaa stressiä ja ajatuksia! Terveellisyyden ei tarvitse olla vaikeaa – terveellisyyden kuuluu olla osa meidän arkea. Helposti ja hauskasti!
TOP-VINKIT, JOILLA VOIT LISÄTÄ TERVEYTTÄ ARKEESI:
- Älä pelkää hyviä rasvoja ja käytä erilaisia rasvanlähteitä monipuolisesti. Hyviä rasvanlähteitä ovat esimerkiksi pähkinät, oliivi- ja kookosöljy ja avokado.
- Kokeile jotain uutta liikuntamuotoa. Aikuisenakin voi oppia uusia juttuja! Mielestäni esimerkiksi aikuisille suunnatut yleisurheilukoulut kuulostavat hauskalta.
- Ota joka päivälle pieni hetki itsellesi. Jo vaikka 15 minuutin oma hetki on parempi, kuin ei lainkaan. Aloita vaikka uusi äänikirja, jota voit kuunnella aina kun sinulle sopii!