Samettinen ja hienostunut suklaa on yksi historian suosituimmista jälkiruoista ja sitä on valmistettu jo liki kolme sataa vuotta Euroopassa. Tänä aikana suklaa on taipunut ja muovautunut käsityönä sekä tehdasvalmisteisesti mitä erikoisempiin makuvariaatioihin ja käyttötarkoituksiin.
Foodinin raakasuklaat ovat pitkän ajan intohimon tulos – eettinen ja ympäristöystävällinen tapa nauttia parempaa suklaata! Perustajamme Lasse Jalkanen on itsekin suuri suklaan ystävä ja nautiskelija, minkä vuoksi valikoimastamme löytyy lukuisia hurmaavia raakasuklaaherkkuja aina levyistä raakasuklaakuorrutteisiin marjoihin ja pähkinöihin. Haluamme täyttää kauppojen hyllyt laadukkaasti ja eettisesti tuotetulla kotimaisella raakasuklaalla, jonka valmistukseen on käytetty erityisen paljon rakkautta. Mielestämme herkuttelu kuuluu arkeen, ja siksi meille on tärkeää valmistaa raakasuklaamme niin, että siitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla vaikka päivittäin.
Mitä raakasuklaa on?
Yksinkertaisuudessaan raakasuklaa on suklaata, joka valmistetaan käsittelemättömistä ja paahtamattomista kaakaopavuista matalassa lämpötilassa, jotta ravintoaineet ja antioksidantit säilyvät mahdollisimman hyvin. Raakasuklaa ei sisällä lisäaineita tai keinotekoisia makeutusaineita, mikä tekee siitä puhtaan ja ravinteikkaan vaihtoehdon perinteiselle suklaalle.
Myös Foodinilla suklaanvalmistuksen filosofia on yksinkertainen: kaakaopapujen tulee olla ensiluokkaisia ja paahtamattomia. Suklaa valmistetaan matalassa lämpötilassa kivimyllyillä omalla tehtaallamme, ja lopputuloksena saamme kauniisti temperoitua, suussasulavaa ja ihanan täyteläistä raakasuklaata. Sukelletaan vielä hieman tarkemmin suklaan ihmeelliseen maailmaan sekä raakasuklaan ja tavallisen suklaan eroihin.
Kuinka Foodinin raakasuklaa eroaa tavanomaisesta suklaasta?
- Valmistusprosessi: raakasuklaan valmistusprosessi eroaa tavanomaisen suklaan valmistuksesta. Raakasuklaa valmistetaan paahtamattomista kaakaopavuista ja valmistuslämpötila pysyy koko prosessin ajan alle 42 °C. Tällä tavoin valmistettuna suklaassa säilyvät parhaiten kaakaopavun sisältämät entsyymit, antioksidantit ja ravinteet. Tavanomainen suklaa taas valmistetaan hyvin korkeassa, jopa 120 °C, lämpötilassa paahdetuista kaakaopavuista. Tämä muuttaa radikaalisti suklaan makua, vähentää kaakaossa ilmenevää kitkerää makua ja vaikuttaa myös lopputuloksen tekstuuriin.
- Ravintoarvot: tavanomaisen suklaan valmistuksessa käytettävien kaakaopapujen ravintoarvot kärsivät korkeassa lämpötilassa paahtamisesta ja tällöin valmis suklaa sisältää huomattavasti vähemmän antioksidantteja ja lämpöherkkiä yhdisteitä. Raakasuklaassa näitä on taas huomattavasi enemmän: raakasuklaa on rikkaampi antioksidanteiltaan ja vitamiineiltaan.
- Maku: raakasuklaa on tunnetusti maultaan intensiivisempää, ja raakasuklaassamme todella maistat aidon kaakaopavun suoraan Amazonian sademetsän siimeksestä! Täyteläisen makunsa ansiosta raakasuklaa on täydellinen herkutteluun, ja muutama palanenkin voi riittää makeanhimon taltuttamiseen. Tavallisessa suklaassa maku on kaakaopapujen paahtamisen ja karamellisoitumisen myötä makeampi.
- Makeutusaineet ja lisäaineet: Raakasuklaassa pyritään suosimaan luonnollisia makeutuskeinoja aina kookossokerista agavesiirappiin ja erityisesti valkoista sokeria karttaville nämä ovat suotuisia vaihtoehtoja. Tavanomaisen suklaan valmistuksessa taas käytetään esimerkiksi maitojauhetta, raffinoitua sokeria ja muita makeutusaineita. Foodinin raakasuklaat makeutetaan matalan glykeemisen indeksin omaavalla indonesialaisella kookossokerilla, jota tituleerataan maailman kestävimmäksi makeuttajaksi.
- Paljon hyvää kaakaopavuista: tavallisessa suklaassa korkea kaakaopitoisuus on yleisesti ottaen merkki siitä, että suklaa sisältää hyödyllisiä yhdisteitä vaikkakin nämä eivät ole suoraan verrannollisia raakasuklaan pitoisuuksiin. Raakasuklaa omaa korkean antioksidanttipitoisuuden, se voi tukea sydämen ja mielen hyvinvointia sekä tarjota tulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Tiesitkö, että kaakao on maailman antioksidanttirikkain hedelmä?
- Ympäristövaikutukset: Foodinin raakasuklaan valmistuksessa käytetyt pavut kasvatetaan vastuullisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti. Näin edistämme luonnon monimuotoisuuden säilymistä, viljelijöiden elinkeinon tukemista ja parempien valintojen ruokakulttuuria. Lue lisää kaakaomme valmistuksesta täältä.