Klassikkolisuke, joka maistuu lähes minkä tahansa ruoan kanssa, on myös Juhannuspöydän ehdoton tähti. Hummusta varten tarvitset kikherneitä, jotka vaativat hieman esivalmistelua: liota kikherneitä noin 10-12 tuntia (yön yli), huuhtele ja keitä kypsiksi. Tämän jälkeen hummus pyöräytetään tehosekoittimessa sileäksi ja nautitaan grillattujen kasvisten ja maukkaiden perunoiden kanssa. Hummukseen voi myös dipata tuoreita kasviksia ja se käy maukkaana levitteenä leivän päälle.
ainesosat
5 dl keitettyjä Foodin kikherneitä (voit liottaa noin 3-4 dl kuivia kikherneitä)
1 dl Foodin vaaleaa tahinia
3 rkl Foodin sitruunamehua
2 valkosipulin kynttä
1 tl Foodin juustokuminaa
1 tl Foodin hienoa Himalajan kristallisuolaa
1,5 dl kylmää vettä tai halutessasi löysempää hummusta, lisää vettä tilkka kerrallaan
Lisäksi:
1-2 rkl Foodin Extraneitsyt oliiviöljyä
0,5 dl Maustettuja auringonkukansiemeniä (katso ohje täältä)
1 rkl Foodin mustia seesaminsiemeniä
2 rkl pikkukapriksia
pieni nippu lehtipersiljaa
ohje
Liota kikherneitä vedessä huoneenlämmössä yön yli, noin 10-12 tuntia. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele kikherneet. Keitä ohjeen mukaan kunnes kikherneet ovat kypsiä, noin tunnin ajan.
Laita tehosekoittimeen 5 dl keitettyjä kikherneitä, tahinia, sitruunamehua, valkosipulinkynnet, juustokumina, suola ja noin 1 dl vettä. Blendaa hummus sileäksi ja lisää kylmää vettä tarvittaessa sen mukaan, miten löysää hummusta haluat.
Kuvan hummus on tehty melko paksuksi tahnaksi, siinä on noin 1,2 dl kylmää vettä.
Tarjoile hummus laakeasta kulhosta. Lorauta oliiviöljyä ja ripottele hummuksen päälle paahdettuja auringonkukansiemeniä, mustia seesaminsiemeniä, kapriksia ja lehtipersiljan lehtiä.