Pähkinäinen pekaanipiirakka on loistava valinta loppukesän pimeneviin iltoihin. Kermainen, makea kookosmanna ja kipakat puolukat muodostavat pähkinäisyyden kanssa herkullisen harmonisen kokonaisuuden, joka maistuu koko perheelle! Pekaanipiirakka valmistuu täysin gluteenittomasti ja vegaanisesti pähkinöistä, kookoksesta ja taateleista, joten sitä voi tarjota monenlaiselle herkuttelijallle. Makeutukseen käytetään ainoastaan alhaisen glykeemisen indeksin omaavaa aromikkaan karamellista kookossokeria.
AINESOSAT
TAATELISOSE
2 dl vettä
POHJA
Puolet valmistamastasi taatelisoseesta (kts. ohje)
4 dl mantelijauhoa (osa voi olla rouhettakin)
1 tl vaniljauutejauhetta tai 1 tl aitoavaniljaa
TÄYTE
Puolet valmistamastasi taatelisoseesta (kts. ohje)
1,5 dl puolukoita (pakaste tai tuore)
ANNOS
1 piirakka
VALMISTUSAIKA
60 minuuttia + 30 minuuttia liotus
Gluteeniton, vegaaninen
PEKAANIPIIRAKKA VALMISTUSOHJE
TAATELISOSEEN VALMISTUS
Aloita huuhtelemalla taatelit. Halkaise taatelit ja poista niistä kivet. Liota taateleita noin puoli tuntia.
Kaada taatelien liotusvesi pois, ja laita kaikki taatelit blenderiin (voit vaihtoehtoisesti käyttää myös sauvasekoitinta). Lisää 2 dl vettä ja sekoita tasaiseksi soseeksi. Kauho puolet massasta erilliseen kippoon, jossa voit valmistaa pohjan. Puolet massasta voi jäädä blenderiin odottelemaan vuoroaan.
PEKAANIPIIRAKAN POHJA
Kaada kupissa olevan taatelisoseen päälle mantelijauho, vaniljauutejauhe ja suola. Sekoita tasaiseksi puukauhalla tai nuolijalla. Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan n. 20 cm irtopohjavuoka ja painele valmis pohjamassa tasaiseksi vuoan pohjalle ja reunoille.
TÄYTE
Ota puolukat pakkasesta huoneenlämpöön ja levitä ne sulamaan laakealle lautaselle. Myös tuoreet puolukat käyvät tähän piiraaseen erinomaisesti.
Valmista sitten vesihaude. Kiehauta pieni määrä vettä kattilassa ja ota se sitten pois liedeltä. Lusikoi kookosmannapurkista noin 5 rkl / 1 dl mannaa lämmönkestävään kuppiin ja aseta kippo lämpöisen veden päälle kellumaan. Anna kookosmannan sulaa valuvaksi, sekoittele tarvittaessa.
Laita uuni lämpeämään 175-asteiseksi. Sekoita kupissa keskenään taatelisose, kookosmanna, kookossokeri ja merisuola, kunnes täyte on tasaista. Maista vielä, onko pekaanipiirakan täytteen makeus kohdallaan, ja lisää tarvittaessa kookossokeria.
Kaada valmis täyte tasoitetun pekaanipiirakan pohjamassan päälle. Lisää seuraavaksi puolukat täytteen sekaan ja sekoittele.
Lopuksi pilko pekaanipähkinät reilun rouheisiksi ja levitä piiraan pinnalle. Laita valmis piiras uunin keskitasolle ja paista 175 asteisessa uunissa 15-25 minuuttia, uunisi tehosta riippuen. Kun manteliset reunat alkavat muuttumaan tumman paahtuneiksi, ota piiras uunista.
Anna pekaanipiirakan jäähtyä ja hyytyä ainakin tunnista kahteen. Nauti palanen piirasta sellaisenaan tai jäätelöpallon ja vaahterasiirapin kera!