Aktivointi tarkoittaa pähkinöiden ja siementen liottamista ja esi-idättämistä kuivattamalla, ja se on juuri nyt yksi suosituimmista ravitsemustrendeistä. Suosion perusteita ei tarvitse kauaa kaivaa: aktivointiprosessi moninkertaistaa ravinteiden hyödynnettävyyden ja tekee pähkinöistä ja siemenistä ilmavan rapsakoita. Foodin on tarttunut trendiin omalla otteellaan, ja tuonut markkinoille aktivoituja trail mix -evässekoituksia sekä suolaisen salaattisiemensekoituksen

Pähkinöitä ja siemeniä on toki mahdollista aktivoida myös itse. Ravitsemusasiantuntija ja biohakkeri Jaakko Halmetoja opastaa, miten aktivointi kannattaa aloittaa.

AKTIVOI KOTONA

Internet on pullollaan vaikeaselkoisia taulukoita eri siementen ja pähkinöiden liotusajoista. Käytännössä suurimpaan osaan sopii yön yli liottaminen – poikkeuksena cashewpähkinät, joille 2-5 tunnin liotus on jo riittävä. Chia- ja pellavansiemenille taas riittää usein jo muutaman kymmenen minuutin liotus. 

Liotuksen jälkeinen kuivattaminen ei ole välttämätöntä, mutta se poistaa kosteuden, jolloin pähkinät voidaan säilöä pidemmäksi aikaa. Kosteus edistää homehtumista, jonka vuoksi liotetut pähkinät on hyvä säilyttää viileässä ja käyttää melko nopeasti. 

AKTIVOI ITSE: MANTELIT

 1. Huuhtele huolellisesti 2 dl manteleita. Laita mantelit likoamaan veteen niin, että ne peittyvät. Lisää vettä viisi kertaa pähkinöiden tai siementen määrään nähden (noin 2 dl manteleita = noin 1 litra vettä). 
 2. Jos kaipaat pähkinöihin suolaisuutta, voit halutessasi lisätä liotusveden joukkoon suolaa. Noin 2-6 prosentin suolapitoisuus on yleensä hyvä, mikä tässä esimerkissä tarkoittaisi noin 20-60 grammaa suolaa litraan vettä (1 rkl suolaa painaa n. 17 grammaa).
 3. Liotuksen jälkeen siivilöi ja huuhtele mantelit huolellisesti. Huuhtelun jälkeen kosteat mantelit voi halutessaan pyöritellä maustesekoituksessa, esimerkiksi madras curryssa, chilissä, kurkumassa, lakristijauheessa, ceyloninkanelissa tai juustokuminassa. Herkuttelija voi pyöritellä mantelit myös vaikkapa vaahterasiirapissa tai hunajassa. Myös ravintohiivasta saa erinomaisen kuorrutuksen. 
 4. Aseta kasvikuivuriin tai uunin pellille kuivumaan. Anna kuivua 12 tuntia 40-60 asteen lämpötilassa (uunin minimilämmöllä), välillä käännellen. 
 5. Kuivatuksen jälkeen säilö mantelit sopivaan purkkiin tai pussiin. 
Tutustu aktivoituihin Trail Mixeihin Tutustu aktivoituun salaattisiemensekoitukseemme Lue lisää aktivoinnista

2 kommenttia “Aktivoi pähkinät ja siemenet itse

 1. Daniel says:

  Hello! Thank you for the helpful information!

  I would like to ask if you can explain why Brazil nuts and Macadamia nuts, should Not be soaked. I have been soaking them for about 4 hours after reading the information from your webpage of each of those nuts : “We recommend soaking the nuts in water at room temperature for at least four hours before eating as this makes them easier to digest and better absorbed minerals and minerals.”

  I look forward to know more! Thank you again, I will definitely keep buying from you as you seem to be a very reliable brand 🙂

  • Foodin says:

   Hello Daniel,

   Thank you for your question. There’s no risk in soaking Brazil and Macadamia nuts and if it works well for you, there’s no reason to stop. The guideline is simply due to the level of fats in the nuts – Brazil and Macadamia nuts have more fat than others so the activation process might not work as effectively as with other nuts.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista