Sitruunamehun juomisesta on tullut melkoinen hitti viime vuosina. Käytännössä sitruunamehussa ei ole teknisesti mitään maagisen erikoista, mutta käytännöllisyys on tehnyt siitä monen keittiön vakiovarusteen. Sitruunamehu tuo hapokkuutta ruokaan ja sopiikin erityisen hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon. Se korostaa loistavasti ruokien makua, joka tekee siitä ainutlaatuisen mausteen keittiössä.

Perustajamme Lasse Jalkanen ja kehitysjohtajamme Jaakko Halmetoja vierailevat säännöllisesti tuotteidemme viljelijöiden, tuottajien ja yhteistyötahojemme luona. Nyt pääsemme kurkistamaan herrojen alkukesän reissuun ja sitruunamehumme tuotantoon Jaakon sanoin kerrottuna.

Herätyskello pirahtaa 05:30. Avaan keittiön verhot ja tervehdin vehreän kirkasta luontoa, joka on ollut jo tovin hereillä. Aamu starttaa teeman mukaisesti litran mukillisella lämpöistä vettä, jonka joukkoon kaadan reilun lorauksen sitruunamehua ja pienen ripauksen merisuolaa. 

Taitan jääkaapin ovesta pari sellerinvartta, samalla kun kävelen autolle. On taas aika lähteä reissuun.

HIUKAN HISTORIAA

Sitruuna (Citrus Limon (L.)). Monin tavoin arkinen, tuttu ja melko positiivisesti latautunut hedelmä. Hymynaamat, aurinko ja ilo assosioituvat nopeasti tähän keltaiseen kaveriin. Sitruunat ovat alun perin lähtöisin Aasiasta, todennäköisesti Intian pohjoisosista, Himalajan juurten itäosien laaksoista. Sitruunoiden viljelyn historia Euroopassa juontaa juurensa 1500-luvun puolivälin Italiaan.

SITRUUNAA VILJELLÄÄN LUONNOLLISIN MENETELMIN

Foodinin luomusitruunamehu tuotetaan Sisiliassa. Yritys toimii viidennessä sukupolvessa ja on aloittanut toimintansa 1890 Messinan maakunnassa. Giuseppe on startannut hommat siis jo ennen radion keksimistä. Sanomattakin on selvää, että viljelyn ja tuotannon suhteen on tuossa ajassa opittu valtavasti.

Paikallisissa kaupoissa oli pitkään Espanjasta tuotuja sitruunoita, kunnes meidän kumppani ja paikalliset viljelijät saivat omanmaan sitruunat kauppojen hyllyille.

Sitruunoita viljellään sekä yrityksen että yhteisöjen etuja valvovan järjestön toimesta. Osalla yhteisöön kuuluvista perheistä voi olla kourallinen sitruunapuita, joista jokainen tuottaa joitakin satoja sitruunoita. Viljeltäviä sitruunalajikkeita on useita. Yhteisö, joka koostuu perhevlijelijöistä myy sitruunat eteenpäin kumppanillemme, jolla on myös omia luomusitruunapuita. Yhteisö kouluttaa yksittäisiä perheviljelijöitä sitruunapuiden luonnonmukaisesta viljelystä ja kuinka sitruunapuita hoidetaan luonnollisin menetelmin.

Sitruunat puristetaan tuoreena ja pastoroidaan nopeasti. Muutaman sekunnin pastorointii ei vaikuta C-vitamiinipitoisuuteen, mutta vakaa tuotteen mikrobiologisesti. Tehtaan tiloissa toimi oma laboratorio, joka mittaa mm. C-vitamiinin määrää lopputuotteesta. Laboratorio analysoi myös mahdollisten haitta-aineiden määrää eräkohtaisesti.

SITRUUNAMEHU

Sitruunamehun juomisesta on tullut melkoinen hitti viime vuosina. On Lemon Water Challengea ja blogipostausta, jossa sitruunamehua käytetään ihon hoitoon, ruoansulatuksen tukemiseen, hengityksen raikastamiseen ja vastustuskyvyn parantamiseen. Tyypillistä “kaikki paranee” -fiilistelyä. Sitruunamehu ei ole mikään ihmelääke, mutta hinta-laatusuhteeltaan käytännöllinen väline ruoanlaittoon ja juomiin sekoitettavaksi.

Luomusitruunoita löytyy hyvin usein jo hieman pienemmistäkin marketeista. Sitruunamehussa ei ole teknisesti mitään maagisen erikoista, käytännöllisyys on tehnyt siitä kuitenkin monen keittiön vakiovarusteen.

Sitruunat sisältävät sitruunahappoa 5–6 %, jonka vuoksi sitruunamehun pH on huomattavan alhainen (2.2). Tämä tarkoittaa, että sitruunamehu on 10.000–100.000 kertaa happamampaa kuin vesi. Hampaiden enamellin kannalta on tärkeää emäksisöidä suu sitruunamehun hörppimisen jälkeen. Sama pätee toki myös mm. kahviin, limppariin tai kombuchaan.

Foodinin sitruunamehu valmistetaan kylmäpuristamalla tuoreita sitruunoita. Yhteen litraan mehua mahtuu jopa 32 luomusitruunaa. Pakkaamme mehun kahteen eri kokoon: pienempään 250 ml ja suurempaan 1 litran lasipulloon. Valikoimastamme löytyy myös suosituksi noussut inkiväärillä maustettu sitruunamehu.

SITRUUNAMEHU RUOANLAITOSSA

Kirpsakka sitruunamehu sopii shottina tai teen tai kylmien juomien seassa nautittavaksi. Sitruunamehu tuo hapokkuutta ruokaan ja sopiikin erityisen hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon. Se korostaa ruoka-aineiden makua, mikä tekee siitä ainutlaatuisen mausteen keittiössä. Hapokas sitruuna tuo raikkautta makeisiin jälkiruokiin ja leivontaan sekä suolaisiin ruokiin sekä kastikkeisiin ja juomiin ja smoothieisiin. Monen hyvän reseptin ja toteutuksen salaisuus onkin suolan, makean, ja happamuuden tasapaino. Jos ruoasta puuttuu hapokkuus, niin maku saattaa jäädä hailakaksi.

Sitruunan hedelmää voidaan käyttää monipuolisesti ruuanlaitossa hyödyntämällä koko hedelmä: hedelmänliha, mehu ja aromaattisia öljyjä sisältävä kuori.

Sitruunakakku

Katso resepti

Sitruunapasta

Katso resepti

Sitruuna-inkivääri vinaigrette

Katso resepti

poimi sitruunamehu ostoskoriisi

-20%
Varasto loppu
Original price was: 46,50 €.Current price is: 37,00 €.
Varasto loppu
(2) 8,95 
(1) 3,29 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista