Macadamiapähkinä on luokiteltu maailman arvokkaimmaksi pähkinäksi, sillä se kasvaa hyvin omaehtoisesti ja satoa tulee yleensä melko vähän. Lisäksi luomulaatuisten macadamiapähkinöiden viljelyyn ja matkaan sisältyy valtava määrä arvokasta käsityötä, joka mahdollistaa paikallisille jatkuvan toimeentulon. Macadamiapähkinämme viljellään yli 7000 pienviljelijän toimesta Kenian vuoren juurella, jossa macadamiaa on kasvatettu jo sukupolvien ajan. Kevät on sadonkorjuun kulta-aikaa ja macadamiapuut ovat jälleen täynnä limeä muistuttavia pähkinöitä. Kypsyneet macadamiapähkinät putoavat maahan, josta ne sitten kerätään siihen tarkoitetulla koneella. Macadamiapuut kasvavat Kenian rinteillä yhdessä hedelmä- ja vihannesviljelmien kanssa edistäen luonnon monimuotoisuutta. Jopa 15 metrisiksi kasvavat puut tarjoavat toisilleen varjoa ja pitävät tuholaiset loitolla samalla, kun maahan putoavat lehdet pitävät huolta maan ravinteikkaasta humuskerroksesta. Pienviljelijöiden ei siis tarvitse käyttää kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, vaan luonto hoitaa tämän heidän puolestaan.

Luonnonmukainen viljely hyödyttää ympäristöä, mutta myös jokaista tuotantoketjussa mUKANA OLEVAA

Luonnonmukaisessa tuotannossa eli luomutuotannossa työskentelevät viljelijät altistuvat tavanomaisen tuotannon parissa työskenteleviä viljelijöitä vähemmän haitallisille torjunta-aineille ja kemikaaleille. Luomutuotanto auttaa Kenialaisia pienviljelijöitä ansaitsemaan kestävää tuloa, joka suojelee myös ympäristöä haitallisilta aineilta. Paikallinen kumppanimme pitää huolta, että macadamiapähkinöiden viljelijöillä on tarvittavat valmiudet ja koulutus luonnonmukaiseen viljelyyn ja Kenian alueella toimivat kenttäjohtajat vierailevat säännöllisesti viljelijöiden luona tarjoamassa lisäkoulutusta ja auttamassa heitä mahdollisten viljelyhaasteiden kanssa. Kenttäjohtajat tukevat myös viljelijöitä sadonkorjuussa, luomusertifioinnissa ja laadunvarmistuksessa. Tiivis ja läpinäkyvä yhteistyö kumppanimme kanssa tuo näkyväksi sen, että kestävä tuotanto on muutakin kuin luomuviljelyä – se on tapa toimia, joka mahdollistaa ihmisille ja luonnolle turvatun tulevaisuuden. Luomutuotetut macadamiapähkinät ovat vapaita torjunta-aineista, homeenestoaineista ja kemikaalijäämistä, joita rasvapitoiset pähkinät helposti keräävät itseensä tavanomaisesta tuotannosta. Luomupähkinöiden valitseminen tarkoittaa merkittävästi pienempää kemikaalikuormaa, josta luonto sekä oma terveys kiittävät. Kuten kaikki luomuviljelijät, myös macadamiapähkinöidemme viljelijät vastaanottavat vuosittain laaduntarkastuskäyntejä, joilla taataan tarkkojen luomu-standardien toteutuminen. Viljelyn ja tuotannon lisäksi helppo tapa tunnistaa laadukas pähkinä on yksinkertaisesti maistaa sitä – puhtaat ja herkullisen kermaiset pähkinät vievät kielen mennessään!

NAISTEN ASEMAN PARANTAMISEN PUOLELLA – SUURIN OSA KAIKISTA TYÖNTEKIJÖISTÄ ON NAISIA

Kumppanimme tavoitteena on alusta alkaen ollut rakentaa terve ja hedelmällinen yhteistyö, josta hyötyy sekä pähkinöiden loppukäyttäjä että Kenialaiset viljelijät. Kumppani, jolta macadamiapähkinät meille tulevat tekee paljon työtä naisten aseman parantamiseksi tukemalla naisten työllistymistä kaikissa tehtävissä ja suurin osa pienviljelijöistä sekä neljän tehtaan työntekijöistä onkin naisia. Luomuviljelyn lisäksi laadun takeena ja edellytyksenä paikallisten työpaikkojen jatkuvalle luomiselle on käsityönä tehtävä pähkinöiden murskaus ja lajittelu, mikä erottaa kumppanimme macadamiapähkinät monista muista. Macadamiapähkinöillä on kaksi kuorta, kova vihreä ulkokuori ja sen alta paljastuva ruskea sisäkuori. Jokainen macadamiapähkinä murskataan siihen erikseen tarkoitetulla työkalulla, jonka jälkeen pähkinät lajitellaan käsin. Poistettu ulkokuori ei kuitenkaan jää hyödyntämättä, vaan kuoret hyötykäytetään lannoitteena tai kompostina. Korkealaatuisten pähkinöiden lisäksi pussiin ja sinulle nautittavaksi päätyy vain puhtaat ja kauniin kermanväriset pähkinät. IFS-sertifikaatti kertoo pähkinöiden turvallisuudesta, hygieenisyydestä ja laadusta. Kumppanimme haluaa olla edistämässä läpinäkyviä ja kestäviä toimintatapoja ja onkin maailmanlaajuinen edelläkävijä luomusertifiointiprosessin täydellisessä digitalisoinnissa. Digitalisointi varmistaa mm. 100 % jäljitettävyyden ja korkean laadun sekä viljelijöitä huomattavasti hyödyttävän sadon jatkuvan optimoinnin.

TAKAAMASSA PAREMPAA HUOMISTA VILJELIJÖILLE, HEIDÄN PERHEILLEEN SEKÄ KOKO MAASEUTUVÄESTÖLLE

Reilu ja oikeudenmukainen korvaus työstä mahdollistaa viljelijöille ja heidän perheilleen jatkuvan elintason parantumisen. Lisäksi työntekijät saavat sairas-, pitkäaikaishoito- sekä eläkevakuutuksen. Tällä hetkellä kumppanimme toiminta mahdollistaa 7000 pienviljelijälle ja heidän perheilleen varman toimeentulon. Alueellisten työpaikkojen myötä koko maaseutuväestön elintaso on noussut selvästi vuosien varrella ja Kenian maaseudulle on saatu viljelyn myötä mm. sähköt sekä paremmat tiet. Kun macadamiapähkinät tuodaan tehtaalle, pienviljelijät saavat maksun heti paikan päällä sähköisen maksujärjestelmän kautta. Käteisvapaan, matkapuhelimen kautta tapahtuvan maksujärjestelmän etuna on, että maksut käsitellään täsmällisesti ja turvallisesti. Pienviljelijöillä ei siis tarvitse olla omaa pankkitiliä, vaan he voivat käyttää mobiililompakossa olevaa rahaa tavaroiden ja palvelujen maksamiseen. Vuoden 2022 sadon aikana viljelijöille tehtiin lähes 28 000 käteisvapaata mobiilisiirtoa.

Tehtaat, johon macadamiapähkinät kuljetetaan sijaitsevat pienviljelijöiden läheisyydessä ja muidenkin perheenjäsenten on mahdollista työllistyä maaseudulla sijaitseville tehtaille, jossa mm. vastaanotetaan, punnitaan ja pakataan pähkinöitä. Näin paikallisten perheiden ei tarvitse muuttaa suuriin kaupunkeihin löytääkseen työtä. Puupolttoaine on edelleen käytetyin energianlähde ruoanlaitossa Afrikan maaseututalouksissa. Kumppanimme tukee pienviljelijöitä ja heidän perheitään edistämällä liesien asennuksia, jotka vähentävät puunkulutusta, hiilidioksidipäästöjä sekä savun aiheuttamia terveyshaittoja. Liesien asennukset tarjoavat lisäksi lisätulon nuorille.

NAPPAA HERKULLISEN KERMAISET MACADAMIAPÄHKINÄT VERKKOKAUPASTAMME

TUTUSTU MYÖS MUIHIN VILJELIJÄTARINOIHIN

Sisiliassa sitruunamehun syntysijoilla

Lue lisää

Laadukas oliiviöljy syntyy luontoa kunnioittaen

Lue lisää

Kookostuotteet ja niiden tuotanto

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista