Porkkanakakku on takuuvarma syyspäivien suosikki ja se on helppo valmistaa myös gluteenittomasti ja maidottomasti! Vanilja, kaneli ja kardemumma tuovat kakkuun ihanaa mausteisuutta ja kookosnektari makeuttaa kakun täysin ilman valkoista sokeria. Cashewpähkinöistä puolestaan valmistuu herkullinen maidoton kuorrute. Tähän jälkiruokaan on helppo ihastua!
Reseptin on kehittänyt Tuulia Talvio.
ainesosat
noin 24 cm:n irtopohjavuokaan
gluteeniton, maidoton
5 dl tiiviisti pakattua porkkanaraastetta (noin 5 keskikokoista porkkanaa)
4 kananmunaa
1,5 dl kookosnektaria (tai vaahterasiirappia/hunajaa)
4 rkl sulaa kookosöljyä
2,5 dl mantelijauhoa
¾ dl tummaa riisijauhoa
2 rkl gluteenittomia kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
½ tl vaniljajauhetta
2 tl Ceylonkanelia
½ tl kardemummaa
Cashewkuorrute:
2 dl cashewpähkinöitä, mieluusti liotettuna
2 rkl sulaa kookosöljyä
2–3 rkl kookosnektaria (tai vaahterasiirappia/hunajaa)
¼ tl vaniljajauhetta
3/4 dl mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
koristeeksi esimerkiksi pähkinöitä ja marjoja
ohje
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja siirrä hetkeksi sivuun. Riko kananmunat isoon kulhoon ja vatkaa joukkoon kookosnektari ja kookosöljy. Lisää porkkanaraaste ja sekoita hyvin.
2. Mittaa toiseen kulhoon manteli- ja riisijauho, kaurahiutaleet sekä kaikki mausteet. Sekoita hyvin. Lisää jauhot kosteiden ainesten joukkoon ja sekoita huolellisesti.
3. Suojaa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä reunoihin hieman kookosöljyä. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa keskitasolla noin 50 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea ja vaikuttaa kypsältä. Voit myös tarkistaa kakun kypsyyden cocktailtikulla: kakku on valmis, kun tikkuun ei kokeiltaessa jää taikinaa. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.
4. Valmista kuorrute kakun jäähtyessä. Jos mahdollista, liota cashewpähkinöitä parin tunnin ajan reilussa vedessä. Huuhdo ja valuta pähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää kookosöljy, kookosnektari, vanilja sekä mantelimaito ja sekoita tasaiseksi, paksuksi kermaksi. Kaada kuorrute kulhoon ja laita jääkaappiin hetkeksi jäähtymään.
5. Kun kakku on täysin jäähtynyt, irrota se vuoasta ja siirrä tarjoiluastialle. Annostele päälle cashewkuorrute ja koristele esimerkiksi pähkinöillä ja marjoilla. Tarjoa ja nauti! Kakku säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän.