Banaanileipä on täydellinen viikonloppuaamiaisten herkku ja myös ihana piknikeväs kaikenlaisille retkille. Mansikat tuovat herkullisen kesäisen maun banaanileipään ja tähän leipomukseen voikin helposti hyödyntää jo hieman nuupahtaneet mansikat. Voit kokeilla reseptiä hyvin myös muilla marjoilla!
Vinkki: Saat leivästä helposti pähkinättömän, kun korvaat mantelijauhon riisijauholla!
gluteeniton, maidoton
ainesosat
24 x 10 cm vuokaan
3 keskikokoista kypsää banaania
3 kananmunaa
½ dl kookosöljyä
4 rkl hunajaa tai muuta mieleistä nestemäistä makeuttajaa
½ dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
2,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1,5 dl tummaa riisijauhoa
1 dl mantelijauhoa (tai tummaa riisijauhoa)
ripaus merisuolaa
2 tl leivinjauhetta
¼ tl vaniljajauhetta
2 tl ceylonkanelia
½ tl kardemummaa
vajaa litra mansikoita
ohje
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pilko banaanit tehosekoittimeen. Lisää kananmunat, kookosöljy, kookosnektari sekä kauramaito ja sekoita tasaiseksi.
Mittaa isoon kulhoon kaurajauhot, riisijauho ja mantelijauho. Lisää ripaus suolaa, leivinjauhe, vanilja, kaneli ja kardemumma ja sekoita hyvin. Kaada banaani-öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita huolellisesti. Taikina saa jäädä hieman löysäksi.
Pilko noin puolet mansikoista pieniksi paloiksi ja sekoita ne varovasti taikinaan. Säästä loput koristeluun ja tarjoiluun. Voitele leipävuoka kookosöljyllä ja suojaa vuoka halutessasi leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Lisää taikinan pinnalle muutamia pilkottuja mansikoita koristeeksi.
Paista noin 60–70 minuuttia, kunnes leipä on kauniin kullanruskea. Mansikat tuovat taikinaan kosteutta, joten leivän paistoaika on hieman tavallista pidempi. Voit tarkistaa leivän kypsyyden pistämällä siihen cocktailtikun. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, banaanileipä on valmis. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile banaanileipä sellaisenaan tai esimerkiksi pähkinävoin kanssa ja nauti! Valmis leipä kannattaa säilyttää jääkaapissa.