Bulletproof-kahvi tai rasvakahvi ovat termejä, jotka pyörivät monien huulilla – eikä vähiten ketogeenisen ruokavalion ja pätkäpaastoilun aisaparina. Alun perin ajatus juontaa vahvimmin juurensa eri vuoristokansojen perinteiseen tapaan lisätä voita kuumien juomien joukkoon (esim. Tiibetissä syntynyt ’bo cha’ – teen joukkoon sekoitetaan jakin voita). Viime vuosikymmenenen aikana sosiaalisessa mediassa ajatusta ovat popularisoineet mm. Robb Wolf ja myöhemmin Dave Asprey, jonka brändäämä termi ”bulletproof-kahvi” pohjimmiltaan on.

Tiivistettynä ajatuksen voisi kiteyttää seuraavasti: lisää kuuman juoman (kahvi, tee tai muu vastaava) joukkoon laadukkaita rasvoja/öljyjä (voi, ghee, kookosöljy, MCT-öljy, kapryylihappo, kaakaovoi) ja sekoita juoma tasaiseksi blenderiä tai maidonvaahdotinta hyödyntäen. 

Vuosien varrella aiheesta on julkaistu lukuisia sovelluksia ja eri painopisteillä kulkevia reseptejä. Muutaman viimeisen vuoden aikana Suomessa aiheen tiimoilla korostuneet raaka-aineet pyörivät pääasiassa laadukkaan kahvin, MCT-öljyn, kapryylihapon, kylmäpuristetun kookosöljyn ja gheen ympärillä.

Juoman joukkoon lisätty rasva tai öljy lisää merkittävästi sen energiapitoisuutta ja toisaalta hidastaa esimerkiksi kahvin kofeiinin imeytymistä. Moni ketogeenistä ruokavaliota noudattava starttaa päivänsä vastaavalla aamukahvilla ja kokee sen pitävän näläntunnetta mukavasti loitolla sekä tarjoavan tasaista energiaa useamman tunnin ajaksi.

YKSINKERTAISEN BULLETPROOF-KAHVIN RESEPTI

2 dl laadukasta kahvia
1 rkl Foodin gheetä 
1 rkl Foodinin kapryylihappoa tai MCT-öljyä

Sekoita ainekset keskenään blenderillä tai maidonvaahdottimella.

VINKKEJÄ ONNISTUMISEEN

Mahdollisimman hyvän lopputuloksen varmistamiseksi käytä laadukasta kahvia. Hanki kahvi kokonaisina papuina (mahdollisimman tuoreena) ja jauha ne itse. Pienpaahtimoita alkaa löytyä mukavasti kaikista isommista kaupungeista – yleisesti laadukasta papukahvia taas löytyy kaikista isommista marketeista. Ns. ”grinder-laadun” kahvit (eli ns. ”tavalliset kahvit”) syntyvät käytännössä aina useiden eri kahvilajikkeiden pavuista. Usein jauhamisen yhteydessä joukossa on myös oksien palasia. Kahvia on myös säilytetty jauhamisen jälkeen hyllyssä usein viikkoja tai kuukausia. Tämän vuoksi kahvi ei ole tuoretta eikä laadukasta.

Käytä kahvin keittämiseen puhdasta vettä ja sinulle sopivaa keitintä. Huuhtele suodatinpussi ennen käyttöä (muuten uutat suodatinpussin valkaisuaineita turhaan kahvisi joukkoon). Uuta kahvi oikeassa lämpötilassa. Monet halvemmat kahvinkeittimet on säädetty huonosti ja liian kuuma vesi tekee kahvista yliuuttunutta, jopa palaneen makuista. Liian alhainen veden lämpötila ei puolestaan irrota kahvista kaikkia sen aromeja. Esim. tuttu Moccamaster toimii lämpötilan näkökulmasta oikein hyvin. 

Blendaa kahvi ja öljyt sekaisin nopeasti blenderillä (tai käytä simppeliä maidonvaahdotinta). Tyypillisin ”virhe” vastaavaa kahvia valmistettaessa on lurauttaa öljy lopuksi kahvikuppiin ja ihmetellä ”irtonaista” makua. Kyllä – pelkkä lusikalla sekoittaminen ei tee koostumuksesta tasaista (öljy ei liukene juurikaan veteen). Pintaa syvemmällä tarkasteltuna todettakoon, että blendattuna rasvat muodostavat myös ns. misellejä, joka parantaa niiden imeytymistä. Myös tämä ominaisuus jää käytännössä uupimaan pelkällä lusikalla sekoittaessa.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tule mukaan kehittämään toimintaamme!
Sulje ja siirry ostoksille
100% kotimainen verkkokauppa