Foodinin missio on yksinkertainen – me haluamme tarjota parempaa ruokaa paremmalle huomiselle. Tarkoituksenamme on tuoda terveellisiä, monipuolisia vaihtoehtoja jokaisen saataville, ja tehdä parempien valintojen tekeminen helpoksi. Tavoitteenamme on olla Suomen merkityksellisin ruokatoimija, joka kantaa vastuun tuotteen ja raaka-aineiden alkuperästä aina asiakkaan lautaselle asti. Keskitymme tuotannossamme erityisesti luomu- ja metsäviljelyyn, ja valmistamme tuotteet Vaajakosken hiilineutraali tehdas hyödyntää vain uusiutuvia energianlähteitä kuten aurinkoenergiaa, maalämpöä ja -viilennystä sekä hukkalämmön talteenottoa. 

LASKENNAN TAKANA ARVOSTETTU HIILIJALANJÄLJEN LASKENTAAN ERIKOISTUNUT KOTIMAINEN YRITYS

Teetimme alkuvuodesta ilmastopäästöjä mittaavan tutkimuksen, jossa laskettiin Foodinin omasta tuotannosta aiheutuvat päästöt. Tämä tarkoittaa kaikkea toimintaa, tuotteiden valmistuksesta pakkaukseen Vaajakosken elintarviketehtaallamme. Tutkimuksen suoritti suomalainen Green Carbon Finland, joka on erikoistunut yritysten ja tuotteiden hiilijalanjälkien laskentaan, päästöjen vähentämiseen ja niiden kompensointiin. 

HIILINEUTRAALIUDEN AVAINTEKIJÖINÄ OVAT UUSIUTUVAT ENERGIANLÄHTEET

Syksyllä 2020 valmistuneella elintarviketehtaallamme hyödynnetään maalämpöä ja – viilennystä sekä hukkalämmön talteenottoa, jotka yhdessä tehtaan katolle asennetun aurinkopaneelijärjestelmän kanssa ovat tehtaan hiilineutraaliuden mahdollistajat. 

Käytämme tuotannossamme uusiutuvaa aurinkoenergiaa tehtaan katolle asennetun aurinkopaneelijärjestelmän avulla. Olemme laskeneet aurinkoenergiaa syntyvän kesäkuukausina yli oman tarpeen, joten sitä pystytään syöttämään takaisin verkkoon. Laskennallisesti arvioituna 121 kWp aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa 103 MWh sähköä vuodessa (luku laskettu Helsingin Energian aurinkopaneeleita koskevan oppaan avulla). 

Viiden kuukauden ajanjakson avulla arvioituna tuotantotehtaamme vuosittainen sähkönkulutus on 72 MWh. Näin ollen ylimääräinen 31 MWh voitaisiin syöttää takaisin sähköverkkoon. Tämä sähkömäärä vastaa 1,42 CO2e tonnia päästöjä. 

Päästöjen määrä on laskettu Suomessa kesäkuukausina (toukokuu-elokuu) tuotetun sähkön keskimääräisellä päästökertoimella (Fingrid 2020). Verkkoon syötetty päästötön aurinkosähkö siis korvaa Suomessa tuotettua sähkoä. Foodinin omasta toiminnastaiheutuvat päästöt (0,44 t CO2e) alittavat verkkoon syötetyn sähkön päästöt (1,42 t CO2e), jolloin tuotantotehtaan voidaan katsoa olevan hiilineutraali oman toimintansa osalta. 

HIILINEUTRAALI TULEVAISUUS: LUOMUTUOTTIEDEN HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA ON VIELÄ VAJAVAISTA

Haluamme jatkossakin olla edelläkävijä paremman ravinnon mahdollistamisessa, ja etsimme jatkuvasti tapoja toimia paremmin ja vastuullisemmin. Olemme hyvässä vauhdissa, mutta paljon on vielä tehtävää, ja mittausprosesseilla kehityttävää. 

Hyvänä kehitystä vaativana esimerkkinä voidaan mainita luomuelintarvikkeet, joista ei vielä ole saatavilla riittäviä laskelmia hiilijalanjäljen selvittämistä varten. Suurimpana haasteena on, ettei maankäytön muutoksista aiheutuvia päästöjä oteta laskennassa yleisesti huomioon. Tästä syystä esimerkiksi metsäviljelyn edut jäävät kokonaan laskennassa huomioimatta. 

Me Foodinilla suosimme sademetsäalueilla metsäviljelyä, jossa otetaan nimenomaan ympäristön monimuotoisuus huomioon. Lisäksi metsäviljely tarjoaa monipuolisuutensa ansiosta elannon viljelijöille useammalla kuin vain yhdellä tapaa. Peltoviljelyn erot luonnon monimuotoisuutta suojelevaan metsäviljelyyn voivat olla merkittäviä, jos esimerkiksi peltoviljelyn mahdollistamiseksi joudutaan kaatamaan sademetsää. 

Kaiken kaikkiaan luomuviljely tukee biodiversiteettiä eli luonnon monimuotoisuutta hyvinkin laajasti, jonka vuoksi sillä on huomattavasti laajemmat vaikutukset ympäröivään elämään, eikä vain hiilidioksidipäästöjen määrään. 

“Emme siis voi varmistaa olevamme täysin hiilineutraali yritys, koska raaka-aineiden viljelyn päästöjä ei ole mahdollista vielä luotettavasti saada. Voimme kuitenkin vaikuttaa vastuullisen alkuperän lisäksi toimintaamme täällä Suomessa, Vaajakosken tehtaallamme, jossa päästöt on mahdollista laskea. Haluamme osoittaa konkreettisilla teoilla olevamme ympäristöstä aidosti välittävä toimija, joka ei vain kompensoi jälkiään, vaan aktiivisesti muuttaa toimintojaan kestävämmän liiketoiminnan luomiseksi”, summaa Foodinin vastuullisuudesta vastaava Maria Jalkanen.

LUE LISÄÄ BLOGISTAMME

Foodinin tarina – paremman ruokakulttuurin asialla

Luomuruoka kasvattaa suosiotaan maailman laajuisesti. Perustajamme Lasse Jalkanen on kulkenut yli kymmenen vuoden matkan paremman...

3 Comments

Huh, mikä vuosi 2020 olikaan!

Vuoden 2020 alkaessa Foodin lähti innolla kohti uutta vuosikymmentä. Tunsimme, että vuosi 2020 tulisi olemaan...

Foodinin Maria ja Lasse Jalkanen on nimitetty Keski-Suomen nuoriksi yrittäjiksi

Vuoden nuori yrittäjä 2020-kilpailu on Suomen arvostetuin nuorille suunnattu yrittäjäkilpailu, jossa painotetaan yritystoiminnan ansioita. Kilpailussa...

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista