Mansikka-kuppikakut (tässä reseptissämme raakana versiona) ovat yleellinen juhlapöydän kaunistus sekä hyvinvalittujen raaka-aineidensa vuoksi myös terveellisiä. Näyttävä viimeistely syntyy kätevästi monikäyttöisellä punajuurimehu-jauheellamme! Reseptin on meille loihtinut gluteenittoman leivonnan lahjakas taituri Tiia Nyyssönen, jonka herkullisia reseptejä pääset selailemaan myös täällä >>.
AINESOSAT
POHJA, KUPIT
8 medjool -taatelia
2 dl cashewpähkinöitä
3 rkl kookossokeria
0,5 tl merisuolaa
0,5 tl vaniljauutejauhetta
2 rkl kookosöljyä
0,5 tl ceylonin kanelia
0,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
TÄYTE
3 dl kookosmaitoa (kiinteä osa, ei nestettä)
200 g mansikkaa (tuoretta tai pakastettua)
1,5 dl kookosmannaa
30 g kaakaovoita
1 dl juoksevaa lempimakeuttajaasi (kookosnektari, hunaja, agave, vaahterasiirappi)
3 rkl sitruunamehua
2 rkl soijalesitiinijauhetta
0,5 tl merisuolaa
1 rkl punajuurimehujauhetta
+ 1 rkl koristeluun (valinnainen)
ANNOS
8 kpl
VALMISTUSAIKA
+60 min.
Raaka
Vegaaninen
Gluteeniton
Maidoton
ESIVALMISTELUT
Ota mansikat pakkasesta sulamaan hyvissä ajoin ennen itse tekemistä. Voit myös käyttää tuoretta mansikkaa, mutta varmista kuitenkin marjojen kotimaisuus, puhtaus ja maku ennen tekemistä.
Pese taatelit ja cashewpähkinät ja anna hetken kuivua liinan päällä, pieni kosteus ei haittaa. Muista poistaa taateleista mahdolliset kivet!
Varaa vesihaudetta varten kattila ja pieni, mielellään rosterinen kuppi.
Tarvitset silikonisia tai kertakäyttöisiä muffinivuokia. Vaihtoehtoisesti voit käyttää leivinpaperia ja teräksistä muffinipeltiä.
Pursoitukseen tarvitset pursoituspussin ja ainakin yhden tyllan, eli pursoituspään.
Raivaa pakastinlokeroon tilaa massalle jähmettyä kupissa.
KUPPIEN VALMISTUS
Blendaa taatelit, kookossokeri, merisuola, vaniljauute ja kaneli yhtenäiseksi sosemassaksi.
Kauho sose erilliseen kulhoon ja lado sen jälkeen cashewit blenderiin. Pyöräytä sen verran, että muuttuvat sopivan rouheaksi rakeeksi, ei kuitenkaan jauheeksi.
Sekoita cashewit taatelisoseen joukkoon tasaiseksi massaksi.
Lisää lopuksi juokseva kookosöljy ja kaurahiutaleet.
Jos tuntuu, että massa on llian rasvaista, lisää joukkoon hiukan kaurahiutaleita (esim. 1 rkl). Ne imevät ylimääräisen rasvan itseensä. Lisää makeutta tarvittaessa sekä pieni ripaus suolaa, joka tasapainottaa makuja.
Pyörittele massasta pötkylä ja jaa se veitsellä kahdeksaan samankokoiseen osaan. Pyörittele palasista palloja ja litistä se leivinpaperille tasaiseksi pyöryläksi. Muotoile pyörylöistä reunalliset kupit ja aseta ne joko muffinivuokiin tai revi leivinpaperista palasia ja aseta kupit niihin käyttäen apunasi teräksistä muffinipeltiä. Laita kupit jähmettymään jääkaappiin.
TÄYTTEEN VALMISTUS
Sulata vesihauteessa kookosmanna ja kaakaovoi juoksevaksi (voit sulattaa ne samassa kupissa).
Lusikoi puhtaaseen blenderin kannuun kookosmaidon kiinteä osa, ei nestettä.
Lisää joukkoon sitruunamehu, sekä valitsemasi makeuttaja (kookosnektari, agave, hunaja tai vaahterasiirappi). Kiinteällä luomuhunajalla saa koostumuksellisesti kaikista parhaimman lopputuloksen, muillakin kuitenkin onnistuu.
Blendaa ainekset alhaisilla kierroksilla tasaiseksi ja kaada sitten joukkoon sulanut kookosmanna + kaakovoi -sekoitus. Jatka alhaisilla kierroksilla blendausta, ettei ainekset juoksetu.
Lisää joukkoon keskenään sekoitetut soijalesitiini, punajuurimehujauhe ja suola.
Nyt seuraa tärkeä huomio. Jos käytät pakastettua mansikkaa ja ne ovat tässä kohtaa vielä kylmiä, niin toimi seuraavasti:
Anna blenderin käydä pienellä teholla ja pidä kansi kannun päällä, mutta pudota mansikat joukkoon kannen reiästä korkeintaan 2 marjaa kerrallaan ja anna niiden sekoittua massaan ennen seuraavien pudottamista. Kylmä marja saa öljyt jähmettymään ja jos se kylmettyy liian nopeasti niin massasta voi tulla rakeista.
Huoneenlämpöiset mansikat voit lisätä samoin, mutta ripeämmin.
Käytä aina kantta ja ole erityisen varovainen. Ethän ikinä käytä lusikkaa tai nuolijaa kannussa blenderin virran ollessa päällä!
Maista valmista massaa ja lisää tarpeen mukaan hiukkasen makeutusta tai ripauta hieman suolaa. Kaavi seos rosteriseen kulhoon (muovinenkin käy) ja aseta pakastimeen tekeytymään. Tämä työvaihe vie noin 45 minuuttia, mutta sillä välin kerkiät hyvin pesemään kakkupyykit, eli siivoamaan keittiön!
PURSOTTAMINEN
Voit lisätä mansikkamassan suoraan lusikalla tekemiisi kuppeihin, mutta jos tahdot ottaa pursoitushaasteen vastaan, niin pääset kunnolla koreilemaan leivoksinesi.
Kaavi lusikalla mansikkainen massa valmiiksi viritettyyn pursoituspussiin ja kierrä se tiukasti kiinni käyttäen apunasi näppärää pussinsulkijaa. Voit ujuttaa kupin pohjalle muutamia mansikan palasia ja pursottaa upeat ruusukkeet niiden päälle. Lopuksi voit halutessasi vielä siivilän avulla sirottaa jokaisen päälle punajuurimehujauhetta. Laita valmiit kuppikakut vielä vartiksi jääkaappiin ennen tarjoilua tai tarjoile herkut vasta seuraavana päivänä.
Leivokset voi myös pakastaa ja sulatella sieltä tarpeen mukaisiin tarjoiluihin.
Pakastusaika noin 3 kk. Säilyvyys jääkaapissa 2-3 vrk.