Luova maustaminen ja uudenlaisten mausteiden käyttö saattaa alkuun tuntua hankalalta – tulisuudesta tai muiden makujen yhteensopivuudesta ei ole takeita, ja uusien yhdistelmien keksiminen voi kaupan maustehyllyn edessä tuntua vaikealta. Monesti uudenlaiset mausteet jäävät hyllyyn jo siitä syystä, ettei niiden käyttöä tutuissa ja perinteisissä ruoissa osaa ajatellakaan!
Mausteet ovat kuitenkin ehdottomasti vaivattomin tapa uudistaa ruoanlaittoa. Uusien reseptien kokeileminen on aina mielenkiintoista ja monesti hauskaa puuhaa, mutta mausteilla voit tuunata myös vaikkapa tutun perunasoseen tai tuoresalaatin. Yhdistelmiä on lähes rajaton määrä, ja jo aivan muutamalla mausteella valmistat uudenlaisia makuelämyksiä itsellesi, ystävillesi ja perheellesi.
Esittelemme seuraavaksi viisi ehdotonta lempimaustettamme ja käyttövinkkejä, jotta pääset pian kokeilemaan uusia makuja omassa kotikeittiössäsi. Pian luova maustaminen on osa kaikkea ruoanlaittoasi:
MADRAS CURRY – TULISTA MAUSTEISUUTTA JA INTIAN TUNNELMAA
Ihastusta asiakkaidemme keskuudessa herättänyt, arvostettu madras curry on tavanomaista currymaustetta aromikkaampi ja mausteisempi. Sen punertava väri on peräisin chilistä, ja madras curry onkin monia muita currylajikkeita tulisempi. Voimakkaan tulinen se ei kuitenkaan ole, joten sitä voi kokeilla monentyyppisiin kasvis-, kala-, ja liharuokiin. Perinteisten intialaistyylisten mausteisten kastikkeiden ja patojen lisäksi madras curry sopii esimerkiksi uunikasvisten marinadiin, lihan ja kalan pinnan maustamiseen tai yksinkertaisesti ripoteltuna salaatin päälle. Madras curry on tulisen luonteensa vuoksi hyvä pari pehmeille ja viileille makumaailmoille, ja sen vuoksi currykastikkeen kanssa tarjotaankin esimerkiksi jogurttia.
Hellapoliisin kana-kookoscurry Hellapoliisin mausteinen linssikeittoCHAIMAUSTE – IDÄN IHMEITÄ TEEKUPISSA JA KEKSEISSÄ
Chaimauste on ollut yksi odotetuimpia mausteita Foodinin valikoimassa, eikä suotta! Madras curryn tapaan mausteinen mutta lempeän makuinen chaimauste on saanut inspiraationsa intialaisesta chaiteestä, jossa musta tee maustetaan kardemummalla, neilikalla ja kanelilla. Foodinin ainutlaatuisessa chaimausteessa yhdistyvät kaneli, kardemumma, inkivääri, neilikka, mustapippuri sekä muskottipähkinä. Voit valmistaa intialaiseen tapaan chaiteetä keittämällä mustan teen joukkoon ripauksen chaimaustetta ja kermaista maitoa tai kauramaitoa. Chaimauste sopii myös kaakaoon ja kahviin sekä kurkumalatteen, ja juomien lisäksi se maustaa herkullisiksi keksit, raakakakkupohjat, smoothiet sekä jopa uunijuurekset. Ota chaimauste osaksi jokapäiväisiä tee- ja herkutteluhetkiä ja anna mausteiden maailman viedä mukanaan.
Tuulia Talvion gluteenittomat chaikeksitOREGANO – ENEMMÄN KUIN PIZZAMAUSTE
Klassinen pizzamauste oregano on mainettaan monipuolisempi, ja luova maustaminen oreganolla onkin yksi suosikkitapojamme uudistaa tuttuja ruokia. Vahvan aromikas yrtti on makuprofiililtaan välimerellinen, ja se onkin suosittu mauste Italian, Kreikan sekä Meksikon keittiöissä. Oreganoa pystyy monipuolisesti hyödyntämään pastassa ja pastakastikkeissa, ja erityisen herkullinen makupari mausteen kanssa ovat kypsät, mehevät tomaatit. Lisäksi oregano soveltuu uunikasvisten marinadeihin, salaatin päälle ripoteltuna sellaisenaan, tex mex -ruokiin sekä lihan ja kanan marinadiin. Laadukkaalla oreganolla voit uudistaa monet tutut suomalaisetkin ruoat, kuten makaronilaatikon tai jauhelihakastikkeen.
KURKUMA – SYVÄNKELTAISTA VÄRIÄ, SYVÄÄ MAKUA
Kurkuma on yksi suosituimmista mausteistamme ja kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Syvänkeltaista kurkumaa on käytetty Kiinan ja Aasian keittiöissä jo vuosituhansien ajan. Sen kukkainen, metsäinen tuoksu ja syvä väri tekevät siitä monipuolisen ruokien maustajan ja kaunistajan. Kurkuma on voimakasta ja saattaa olla kitkerää, mutta hauduttamalla sitä paistinpannulla öljyssä tai voissa noin kymmenen minuuttia, mausteesta saa herkullisen täyteläisen ja pehmeän. Kurkumasta valmistuu herkullinen kurkumalatte, ja maustetta voi hyödyntää kaikenlaisissa kastikkeissa, marinadeissa ja padoissa – eikä vain aasialaistyylisissä! Esimerkiksi grillauksessa kanat ja kasvikset saavat syvyyttä ja kauniin värin, kun perinteiseen marinadiin lisää ripauksen kurkumaa.
Kokeile kurkumalatteaLAKRITSIJAUHE – SUOMALAISEN MAKUPALETIN SUOSIKKI
Smoothieissa ja jälkiruoissa parhaillaan trendaava lakritsiuutejauhe on täydellinen lisä kaikenlaisiin jälkiruokiin. Vahva ja makea lakritsijauhe toimii erinomaisesti valkoisen sokerin korvaajana esimerkiksi itsetehdyssä jäätelössä tai sitruunaisissa, raikkaissa leivonnaisissa. Jauhe on niin herkullista, että sitä tekisi mieli lusikoida suoraan purkista, mutta lakritsijuuren verenpainetta kohottavan vaikutuksen vuoksi sitä kannattaa ennemmin nauttia osana muita herkkuja. Lakritsijauhetta voit lisätä jogurtteihin ja rahkoihin ja nauttia ne sellaisenaan – tai tehdä niistä dipin vaikkapa banaaneille tai vadelmille. Lakritsijauhe sopii erinomaisesti myös leivontaan – kokeile esimerkiksi lisätä lakritsijauhetta raakakakkupohjaan, raakapalloihin tai kotitekoisiin välipalapatukoihin. Kokeile jauhetta myös smoothieiden mausteena, esimerkiksi vadelmien kanssa maku on täydellinen. Luova maustaminen ei koskaan ole ollut näin helppoa!
Inka Ravantin lakritsi-vadelmasmoothie Tutustu muiden suolaisten mausteiden käyttötapoihin Kokeile makeita mausteita ruoanlaitossa ja leivonnassa