Sunnuntaiaamuisin herään usein hotelliaamiainen mielessä. Haluaisin notkuvaan pöytään täynnä toinen toistaan värikkäämpiä ruokalajeja, juoda kuppikaupalla kahvia, nauttia kauniista miljööstä. Harvemmin lähden spontaanisti hakemaan tätä tunnelmaa brunssilta tai kahvilasta; teen sen mieluummin itse kotona.

Haen lähikaupasta ainekset ratkaiseviin ruokalajeihin: kaikkea ei tarvitse, kun panostaa tärkeimpiin. Smoothieen hedelmiä, hummukseen kikherneitä, pöydälle kukkia. Siistin nopeasti ruokailuhuoneen, laitan kahvin tuloilleen. Pyöräytän blenderissä levitteen ja kaavin kauniiseen astiaan, kaadan smoothiet viinilaseihin. Laitan ehkä musiikkia soimaan. Pyydän puolison pöytään istumaan.

Kaikki näyttää kauniilta, ilmassa tuoksuu taika – tai tuore kahvi, sama asia. Oikaisin ostamalla kaupasta leipää, mutta ei se ole ihan niin tarkkaa. Haluttuun ilmapiiriin on päästy alle tunnissa ja seuraavaksi on aika vain nauttia.

Moni tavoittelee tätä tunnelmaa, mutta lannistuu vaihtoehtojen ja valintojen edessä: niin minäkin ennen, jolloin päädyin lopulta vain keittämään närkästyneenä saman peruspuuron kuin arkenakin.  

Pienet, simppelit hemmotteluhetket ovat kuitenkin lopulta helppoja ja yksinkertaisia, kun saa vaan jujusta kiinni. Tässäpä siis kolmen askeleen vinkit tunnelmalliseen sunnuntaihetkeen, joka syntyy yksinkertaisilla valinnoilla – ja alle tunnissa.

 

  • Käy kaupassa ja valmista tarjottavat. Voit miettiä esimerkiksi neljä tärkeintä elementtiä, jotka tekisivät aamupäivästäsi täydellisen. Ne voivat olla vaikkapa kahvi, smoothie, kukat ja leipä hummuksella: kokoa näistä ostoslista. Kotiin palatessasi valmista ruokalajit ja siirrä ne tarjoiluastioihin.
  • Luo tunnelma. On tyypillistä vähätellä arkisia hetkiä ja vaikkapa perheen kesken vietettyä aikaa: monesta suomalaiskodista löytyy esimerkiksi erikseen hienot tarjoiluastiat, jotka on varattu vain juhlakäyttöön. Pyh! Kata pöytään pellavaservetit, juo vettä skumppalaseista, anna itsesi nauttia. Ei tunnelmasta tarvitse pihistellä, vaikka kyseessä olisi ”vain” tavallinen viikonloppuaamu.
  • Kilauta kaverille! Yhdessä syöminen on jo terveyden kannalta hyvä asia – mielialasta ja muistoista puhumattakaan. Meillä on paljon opittavaa kulttuureista, joissa vaikkapa illallistetaan päivittäin ystävien tai sukulaisten kera. Vieraiden kutsuminen kotiin ei välttämättä tarkoita kiillotettuja vesihanoja tai tampattuja mattoja – yhdessä olo on ihanaa.

Minulla oli ennen taipumus stressata vieraista ja emännöimisestä. Halusin kaiken olevan täydellistä ja mieluiten saman tien: en suuremmin perustanut valmistautumisesta, opin kaiken mieluummin kantapään kautta.

Seurasi paljon sekasortoa ja isoja oppeja, mutta nykyään se on luonnollista, huoletonta – kuin tapahtuisi puolivahingossa. Olen järjestänyt kymmeniä brunsseja, caterannut tilaisuuksia rippijuhlista häihin, pitänyt omaa kahvilaa, kutsunut paljon ystäviä kylään. Toisten emännöiminen, ruoan valmistaminen, ilmapiirin luominen on minulle henkireikä.

Olen lakannut stressaamasta. Vieraani nauttivat eniten, kun olen itsekin läsnä ja hyvillä mielin, vaikka sitten pölypallot nurkissa. Yhdessä syöminen ja oleminen on paljon tärkeämpää kuin virheetön lopputulos ja täydellisen al dentet porkkanat, sen olen oivaltanut. Miten, mietit ehkä. Kerron kyllä, mutta en tässä; asiaa riitti nimittäin kirjaksi saakka.

Minun ja kollegani Elli Laukkasen kirja Vegejuhlat brunsseista häihin – herkulliset reseptit ja huolettomat kattaukset jokaiseen tilaisuuteen on nyt tuotepaketteineen ennakkomyynnissä täällä Foodinin sivuilla.

Kirja sisältää kaikki vinkkimme, oppimme ja oikoreittimme tilaisuuksien kestitsemiseen, 75 vegaanista ja gluteenitonta reseptiä, laskukaavoja isompiin kokkausmääriin, 220 sivua hyvää fiilistä ja asiaa siitä, miksi puhdas ruoka on meille tärkeää. 

Nähdään kirjan sivuilla,
Sara

Kuvat: Hanna Pusa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista