Luontaisesti gluteeniton Herkkuisapuusti valmistetaan kätevästi vuokaan. Puusti makeutetaan Foodin kookossokerilla ja mehevöitetään Foodin mantelijauhoilla. Suussasulavaa suklaista makua tuo Herkkuisa, jota löytyy puustin sisältä ja päältä. Huom! Luontaisesti gluteenittomassa pullataikinassa ei ole sitkoa, joten pullat ovat tiiviimpiä herkkuja kuin vehnästä valmistetut.
AINEKSET
2 dl gluteenitonta kaurajuomaa
1 pussi kuivahiivaa
¾ tl suolaa
1 kananmuna
2 dl Foodin kookossokeria
3 dl gluteenitonta kaurajauhoa (blendaa 3 dl jauhoa hienoksi, jos jauho on kovin karkeaa)
n.4 dl perunajauhoja
80 g pehmeää voita
Leivonta-alustalle:
Öljyä ja/tai lisää jauhoja, jotta taikina ei tartu alustalle
Puustin väliin ja päälle:
Raakasuklaa-hasselpähkinä Herkkuisaa
Rouhittuja hasselpähkinöitä
RESEPTI
Lämmitä kaurajuoma hieman yli 42 asteiseksi. Vispilöi joukkoon Foodin psylliumjauhe ja kuivahiiva. Anna tekeytyä muutaman minuutin ajan. Sekoita nesteen joukkoon suola, kananmuna sekä sokeri.
Sekoita kaurajauho, mantelijauho ja perunajauhot yhteen. Lisää jauhot nesteeseen vähitellen taikinakoukuilla vatkaten, kunnes taikina tuntuu kiinteältä, muttei liian jähmeältä. Lisää pehmeä voi taikinaan jauhojen kanssa loppupuolella. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää pieni määrä perunajauhoja kerrallaan ja vaivaa taikinaa käsin. Huom. Taikinan kuuluu olla löysää, mutta silti alustalle paineltavissa olevaa.
Kaada taikina öljytylle (tai jauhotetulle alustalle). Öljy helpottaa löysän ja tarttuvan taikinan käsittelyä, ja jauhot auttavat taikinaa pysymään paremmin kasassa, jos taikinaan tulee repeämiä.
Painele taikina suureksi, noin 32 x 42 cm levyksi. Levitä levylle Herkkuisaa. Jos Herkkuisa on jähmeää, lämmitä sitä vesihauteessa muutama minuutti, jotta se notkistuu. Ripottele taikinalevyn päälle myös muutama ruokalusikallinen rouhittuja hasselpähkinöitä. Rullaa taikina hellävaroen jauhoja/öljyä apuna käyttäen. Pilko rulla paloiksi (noin 12 palaa) ja asettele palat leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Anna palojen kohota vuoassa 30 minuuttia.
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paista pullavuokaa uunissa 20 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita, kuitenkin maksimissaan 25 minuuttia. Pullat kovettuvat uunissa helposti, joten 20 minuuttia tai vähän yli pitäisi riittää (uunista riippuen).
Anna pullien jäähtyä vuoassa. Kuorruta pullat Herkkuisalla ja rouhituilla hasselpähkinöillä. Pullat kovettuvat jääkaapissa, joten ota ne hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Voit myös lämmittää niitä pikaisesti, jotta ne pysyvät pehmeämpinä.