Viljelijöiden löytäminen ei ole helppoa. Hauskasti olen kuitenkin huomannut, että nautin koko sydämellään työtä tekevien viljelijöiden löytämisestä todella paljon. Viimeisten viiden vuoden aikana olen huomannut, että näiden uniikkien viljelijöiden löytämisestä on tullut minulle suuri intohimo. Toimintamme on pohjautunut alusta saakka siihen, että etsimme ruokia, joita haluamme itse syödä ja onkin suorastaan huikeaa löytää maailmalta viljelijöitä, jotka valmistavat terveyttä poikkeuksellisella tavalla parantavia ruokia. Tässä tekstissä kuvaan laajemmin, millaista yhteistyö eri viljelijöiden kanssa on ja miksi tiivis yhteistyö heidän kanssaan on meille sydämen asia.
Kokemukseni mukaan kovinkaan moni muu yritys ei tee vierailuja viljelijöiden luona, vaikka monet siitä puhuvatkin. Syy tähän on uskoakseni siinä, että bisneksen teko on tehokkaampaa, kun yritys tilaa raaka-aineita suoraan suurilta tukkureilta ja välittäjiltä. Maailmaa kierrelleenä olen kuitenkin nähnyt, että jos yritys ei tiedä tarkalleen millaisista oloista tuote tulee tai miten se käytännössä valmistetaan, eivät laatu ja puhtaus ole todennäköisesti kovin hyviä. Lähettämällä sähköpostia toiselta puolelta maapalloa yritys ei voi yksinkertaisesti luoda täyttä luottamusta viljelijään eikä siten pysty tietämään 100%:n varmaksi millaista laatu on. Viljelijöiden luona säännöllinen vierailu on siis tärkeää jo pelkästään sen vuoksi, että tiedämme 100%:n varmasti millaista ruokaa syömme ja tarjoamme. Tämän lisäksi vierailuihimme on paljon tärkeämpiäkin syitä.
Mietimme tuotteen koko elämänkaarta viljelijältä sinun keittiöösi. Kaikki lähtee siitä, että pyrimme ensin parantamaan viljelijöidemme elämänlaatua ja siten mahdollistamaan ravinnerikkaan ja puhtaan ruoan valmistuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mahdollistamme viljelijöillemme paremman infrastruktuurin ja autamme heidän lapsiaan pääsemään kouluun auttamalla koulujen rakennuksessa. Tämän lisäksi on tärkeää, että pystymme takaamaan viljelijäperheelle vakaan ja korkeamman tulon kuin mitä he normaalisti suurilta tukkureilta saisivat. Teemme ostosopimuksia, jolloin he tietävät, että tilaamme heiltä tietyn määrän eikä meidän tarvitse käyttää välikäsiä, jolloin hinta olisi kalliimpi. Tästä syystä pystymme mahdollistamaan terveellisen elämäntyylin myös sinulle halvemmalla. Ruoka tarkoittaa meille kokonaisvaltaisesti parempaa elämänlaatua, mihin liittyy muutakin kuin pelkästään sen syöminen.
Tykkäämme työskennellä ihmisten kanssa kasvotusten. Vierailu viljelijöiden luona tuo aivan toisenlaista syvyyttä yhteistoimintaan kuin vain netin välityksellä toteutettu yhteistyö. Jos sinullakin on mahdollisuus käydä vierailemassa meidän luonamme messuilla tai muissa tilaisuuksissa niin tule nykäisemään hihasta niin vaihdetaan ajatuksia ja tutustutaan! On hienoa tuntea ihmisiä, joilla on sama suunta elämässä.
Miten sitten käytännössä valitsemme viljelijämme?
- Opiskelemme tietoa eri ruoista ja tutkimme, onko kyseisellä ruoalla riittävän positiivinen vaikutus terveyteemme. Lopulta teemme päätöksen lähteä etsimään kyseistä raaka-ainetta.
- Selvitämme miten raaka-aine käytännössä valmistetaan. Markkinoilla on monia raaka-aineita, joiden makua ja koostumusta saatetaan muokata aineilla, jotka eivät ole kehollesi optimaalisin juttu ikinä. Tämän huomasin esimerkiksi vuonna 2012 vieraillessani Perussa, jossa paikallinen toimija yritti myydä minulle macaa, jota oli jatkettu tärkkelyksellä.
- Tutkimme millainen viljelyalueen ympäristö on. Esimerkiksi Kiinan Koillisosat ovat keskimäärin hyvää aluetta, koska siellä torjunta-aineiden käyttö on kielletty kokonaan.
- Selvitämme toimijan taustat ja sen kuinka pitkään toimija on ollut olemassa.
- Arvioimme mikä on tuottajan sosiaali- ja ympäristövastuu.
- Varmistamme, että toimijalla on GMP, haccp ja iso -sertifioidut tilat ja että toiminta takaa myös sen, että tuotteiden käsittelyssä otetaan huomioon mahdolliset riskitekijät kontaminaatioiden varalta.
- Varmistamme myös, että tuottaja pystyy testaamaan tuotteiden home, hiiva, bakteeri- ja mikrobiologiset arvot valmistusmaassa. Testaamme ne lopulta itse vielä kolmannen tahon kautta.
Haluamme parantaa viljelijöidemme elämänlaatua, jotta he voivat valmistaa entistä parempia ruokia. Teemme yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa, jotta viljelijät saisivat paremmat ja puhtaammat olosuhteet viljelyyn ja omaan arkeensa. Eräs yhteistyökumppanimme on DO-IT niminen organisaatio, jonka kanssa parannamme paikallisten elinolosuhteita ja koulutamme heille parempia viljelytekniikoita. Delta nimisen organisaation kanssa yhteistyö mahdollistaa taas paremman luomuviljelyn. EcoSocial nimisen organisaation kanssa autamme paikallista väestöä rakentamaan teitä ja kouluja, jotta heidän lapsensa pääsevät kouluun ja että koko kyläyhteisö kehittyy.
Emme tee tätä rahan takia, teemme tätä sydämen takia. Tiedämme, että raha on tärkeä osa elämää, mutta olemme nähneet, että tekemällä jotain koko sydämestä raha ei ole enää ongelma. Me Foodinilla haluamme pystyä inspiroimaan sinua löytämään omaa elämänlaatuasi parantavia asioita. Olemme vasta polkumme alkuvaiheessa, mutta tiedän että pystymme toteuttamaan visioamme kokoajan paremmin ja paremmin. Haluamme, että terveellisen elämäntyylin eläminen olisi sinulle mahdollisimman helppoa, halpaa ja nautinnollista. Nyt voit omilla päätöksilläsi vaikuttaa myös eettiseen puoleen ruoan suhteen. Mikäli sinäkin haluat edistää puhtaamman, ravinteikkaamman ja eettisemmän ruoan viljelyä, käytä tuotteita, joissa nämä asiat yhdistyvät.
Lämpimin terkuin,
Lasse Jalkanen
Foodin
Omistaja ja toimitusjohtaja