Suomen Ruokavirasto on linjannut Pakurikahvi-tuotteet poistettavaksi markkinoilta.

“Pakurikääpä (Inonotus obliquus) katsotaan EU:ssa uuselintarvikkeeksi, jonka käyttö on sallittu vain rouheena tai vesi- tai etanoliuutteena ravintolisäasetuksen määritelmän mukaisissa ravintolisissä. Tämän lisäksi pakurikääpää voidaan myydä ja markkinoida ainakin Suomessa teetyyppisenä tuotteena (yrttiteenä). Yrttiteellä tarkoitetaan tässä yhteydessä tuoreesta tai kuivatusta pakurista vesiuutolla valmistettua haudutettua juomaa, jota käytetään teen tai kahvin tapaan. Juomaan ei saa kuitenkaan lisätä poreita tai sokeria.

Pakurikäävän käyttö muissa elintarvikkeissa (niin sanotuissa “tavanomaisissa” elintarvikkeissa, kuten smoothieissa, juomissa, proteiinijauheissa, leivässä, kaakaossa tai kahvissa) on sen sijaan kiellettyä, ellei sille voida osoittaa merkittävää käyttöhistoriaa elintarvikkeena EU:n alueella ennen 15.5.1997 tai sille ole haettu ja myönnetty uuselintarvikeasetuksen (EU) 2015/2283 mukainen markkinointilupa.“

Foodinin pakurikahvi ei sisällä kiellettyjä ainesosia, mutta käyttömuodolle ei ole todennettua historiaa

Foodinin pakurikahvi sisältää kahvin lisäksi vesi- ja etanoliuutettua pakuria. Tulkinnan mukaan ravintolisänä markkinoitavaa pakuriuutetta ei ole sallittua sekoittaa tavanomaisen elintarvikkeen eli tässä tapauksessa kahvin joukkoon.

Aloitimme Pakurikahvin valmistuksen vuoden 2016 loppupuolella. Muita pakurikahveja on ollut markkinoilla lähes kymmenen vuotta. Vuonna 2011 Evira (nykyinen Ruokavirasto) linjasi, että “pakurikääpää ei katsota asetuksen (EY) 258/97 piiriin kuuluvaksi uuselintarvikkeeksi, kun sitä käytetään ravintolisissä tai siihen verrattavissa olevassa pienimittakaavaisessa käytössä (esim. teet tai mausteet).“ Tähän linjaukseen nojaten olemme uskoneet pakurikahvin olevan sallittu tuote markkinoille. Olemme pahoillamme tästä virhearvioinnista.

Pakurikahvi ei siis sisällä mitään kiellettyjä ainesosia, mutta käyttömuodolle ei ole todennettua historiaa uuselintarvikelain mukaisesti. Valikoimassamme pysyvät edelleen jauhemainen pakuriuute, sekä pakuritinktuura.

Ohjeet tuotteen palauttamiseen

Voit palauttaa tuotteen ostopaikkaan hyvitystä vastaan tai suoraan meille.

Ole yhteydessä: info@foodin.fi tai puh. 040 648 6670

Lisätietoja aiheesta (ei palautuksia varten):
Maria Jalkanen, maria@foodin.fi tai puh. 044 021 0193

kommentti “Pakurikahvi pois markkinoilta – myynti on edelleen sallittua teenä ja ravintolisänä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulla ei ole vielä tuotteita toivelistalla. Jos haluat tallentaa tuotteen toivelistallesi klikkaa sen kohdalla näkyvää sydänkuvaketta.

Toivelista