Gluteeniton marjapiirakka maistuu ympäri vuoden ja se syntyy vaivattomasti myös pakastemarjoista. Tämä Tuulia Talvion luoma gluteeniton marjapiirakka saa makeutensa kookosnektarista ja ihanaa raikkautta sitruunamehusta. Piirakka on helppo valmistaa myös vegaanisena! Jos haluat, kananmunan voi korvata hyvin myös pellavarouheella, jolloin piirakka on vegaaninen. Jos käytät pakastemarjoja, kannattaa niiden joukkoon sekoittaa perunajauhoa, jotta piirakasta ei tule vetistä.
AINESOSAT
25 cm piirakkavuoka
2,5 dl mantelijauhoa
2,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
pieni ripaus vaniljajauhetta
½ tl ceylon-kanelia
ripaus suolaa
1 kananmuna (tai 1 rkl pellavarouhetta + 3 rkl vettä)
1/2 dl sulaa kookosöljyä
3/4 dl kookosnektaria (tai esimerkiksi juoksevaa hunajaa)
5 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita ja mansikoita
hieman vajaa 1 rkl perunajauhoa, jos käytät pakastemarjoja
1 prk kaurapohjaista kermaviiliä
3 rkl sitruunamehua
ANNOS
1 piirakka
VALMISTUSAIKA
n. 60 minuuttia
VALMISTUSOHJE
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Jos haluat korvata marjapiirakan kananmunan pellavarouheella, sekoita pellavarouhe ja vesi pienessä kulhossa ja anna turvota viitisen minuuttia. Mittaa manteli- ja kaurajauhot, vaniljajauhe, kaneli ja suola isoon kulhoon. Lisää kananmuna (tai pellavaseos), kookosöljy ja kookosnektari ja sekoita hyvin, kunnes taikinasta alkaa muodosta pallo. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää hieman jauhoja, jotta saat taikinasta helposti muovailtavaa.
Voitele piirakkavuoan reunat ja pohja kookosöljyllä tai peitä ne leivinpaperilla. Painele marjapiirakan taikina tasaisesti vuoan pohjaan ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita perunajauho marjojen joukkoon. Sekoita pienessä kulhossa kermaviili, vaniljajauhe ja sitruunamehu.
Ota pohja uunista, lisää marjat ja annostele päälle kermaviili. Paista 30-35 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Anna gluteenittoman marjapiirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
Tarjoa sellaisenaan ja nauti!
Kaikki reseptinne näyttävät ihanan herkullisilta! Minulle on vain yksi ongelma: millä voisin korvata kaurajauhon (gluteenittoman!)? Sattumoisin pakastimessani on paljon mustikoita, joten mielelläni leipoisin ohjeidenne mukaisen mustikkapiirakan.
Hei Maija! Kaurajauhon voi kokeilla korvata vaikkapa tattari- tai riisijauholla. Eikun leipomaan!