Ylpeästi kiinalaista

kesä 2, 2017 | #foodinmatka | 1 Kommentti

Kiina tuotteiden alkuperä- ja valmistusmaana kohtaa valtavasti ennakkoluuloja. On hyvä olla kiinnostunut tuotteiden alkuperästä, mutta on hyvä myös muistaa, että asiat eivät ole aina niin mustavalkoisia. Kiina on suurempi pinta-alaltaan kuin koko Eurooppa ja siellä on ihmisiä lähes kaksinkertaisesti. Sanomattakin siis selvää, että Kiinaan mahtuu paljon – niin hyvässä kuin pahassa.

Olen vieraillut kahdesti Kiinassa viimeisen kahden vuoden aikana. Viettäen maassa reilu kolme viikkoa tutustuen eri toimijoihin, valmistajiin ja viljelmiin voin todeta, että olen nähnyt melko paljon. Olen nähnyt paljon myös muualla maailmalla ja olenkin todennut, että alkuperämaa itsessään ei kerro juuri mitään raaka-aineen puhtaudesta tai laadukkuudesta.

Me Foodinilla toimimme Kiinassa oman paikallisen kumppanin kanssa, joka ajaa etuamme raaka-aineiden puhtauden ja laadun suhteen. Kiinassa on valtavasti edistyksellistä teknologiaa, joka näkyi hyvin esimerkiksi vieraillessani laitevalmistajan tehtaalla. Siellä konkretisoitui hyvin se kuinka valtavasti Kiinassa on osaamista. Tämä mahdollistaa tiettyjen tuotteiden ja raaka-aineiden uniikkeja valmistusmenetelmiä, joita ei voi toteuttaa muualla maailmassa samassa mittakaavassa.

 

Viime syyskuussa vieraillessani Kiinassa kävin tutustumassa riisiproteiinin valmistukseen, spirulinan, chlorellan ja reishin eli lakkakäävän viljelyyn, sekä suuren laitevalmistajan luona. Matkani oli suunniteltu huolellisesti etukäteen yhdessä kiinalaisen kumppanimme kanssa. Kiinassa kuten kaikkialla muuallakin on ensiarvoisen tärkeää tietää kenen kanssa toimit, miten toimit ja millä ehdoilla. Huijatuksi voi tulla missä tahansa, siksi tausta- ja tutkimustyötä ei voi laiminlyödä.

 

Ensimmäisen reissuni tapaamaan Foodinin raaka-aineen toimittajaa tein kohta kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen olen tasaisin väliajoin vieraillut maailmalla viljelijöiden ja toimittajien luona, sekä kiertänyt aktiivisesti alan messuja. Opiskelen ja tutkin asioita paljon Suomesta käsin, mutta mikään luettu tutkimus tai nähty video ei opeta niin paljon kuin käytäntö raaka-aineen alkujuurilla.

Meille yhtä tärkeää on sekä raaka-aineen puhtaus että ympäristö- ja yhteiskuntavastuullinen toiminta. Nämä yhdessä muodostavat laadukkaan tuotteen.

Spirulinan ja chlorellan valmistajaamme voi kutsua Kiinassa pioneeriksi alallaan, sekä maailmanlaajuisesti merkittäväksi ja luotettavaksi toimijaksi. Levät kasvatetaan syrjäisellä maaseudulla kaukana teollisuudesta puhtaassa ympäristössä ja puhtaalla vedellä. Altaat ovat suurilla kasvihuoneilla katettuja, jolloin spirulina ja chlorella saavat tarvitsemansa auringonvalon ja ovat suojassa ilmansaasteilta. Aito luonnonvalo takaa niiden korkeat ravinnepitoisuudet ja etenkin lehtivihreän eli klorofyllin suuren määrän. Levät saavat puhtaan kasvuveden jopa 600 metrin syvyydestä. Puhdas vesi pitää huolen siitä, että epäpuhtaudet kuten mikrobiologiset arvot ovat ensiluokkaisen pienet.

Käytännössä kaikki riisiproteiini on kotoisin Kiinasta. Foodin-sarjan riisiproteiini tulee toimijalta, joka on erikoistunut riisiproteiiniin eli valmistaa sitä päätuotteenaan. Jos päätuotteena on jokin muu (vaikkapa riisisiirappi) todennäköisesti heidän valmistama riisiproteiini ei ole niin laadukasta.

Laadukkaan riisiproteiinin perustana on paitsi puhdas raaka-aine, myös puhtaat ja edistykselliset prosessit. Kun riisiproteiini puhdistetaan entsymaattisesti vielä ennen kuivausta ja jauhamista saadaan raskasmetallit ja muut epäpuhtaudet minimalisoitua.

Kiinassa on muutama merkittävä riisiproteiinin valmistajaa, joista yksi jäi juuri GMO-riisin käytöstä kiinni joten tässäkin tapauksessa on erittäin tärkeää tietää kenen kanssa tekee yhteistyötä. Olen vieraillut kahdella isolla toimijalla ja voinkin olla vakuuttunut proteiinimme laadukkuudesta.

Olemme valinneet riisiproteiinimme korkean 89% proteiinipitoisuuden, puhtauden, hienojakoisuuden ja hyvän maun vuoksi. Lisäksi kyseinen riisiproteiinivalmistaja on merkittävä alueen työllistäjä, joka takaa työntekijöilleen hyvät työolosuhteet ja palkan.

Viimeisimmällä Kiinan matkallani vierailin myös reishin eli lakkakäävän valmistajan luona. Reishi kasvatetaan puupölkyissä, jonka ansiosta sienimassa on tiiviimpi ja ravinteikkaampi verrattuna siihen, että sieni kasvaisi sokeri-tai riisimassassa. Lisäksi reishi puhdistetaan huolellisesti ennen uuttoa puhdistetussa, entsyymirikastetussa vedessä, jotta sienen solut saadaan pehmenemään hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Uutto tapahtuu yhteensä viisi kertaa, ensin tehdään kolminkertainen kuumavesiuutos, jonka jälkeen vuorossa on kaksinkertainen alkoholiuutos.

Hyvä esimerkki Kiinan suuruudesta ja raaka-aineiden laadun vaihteluista on goji-marjat. Tiibetin ylängöillä pitkään kasvaneet tiibetin gojit ovat moninverroin ravinteikkaimpia ja puhtaampia kuin Ningxiassa.

Karut olosuhteet ja laajat lämpötilavaihtelut Tiibetin ylängöillä lisää goji-marjojen polysakkaridipitoisuuksia huomattavasti alangoilla kasvaneisiin gojeihin verrattuna.

Mustat mulperit ovat ravinteikkuudeltaan mulpereiden Rolls Royce ja niiden juuret ovatkin Kiinassa, kaukana Kaakkois-Aasiassa. Silkkitietä pitkin mulperit ovat kulkeutuneet Turkkiin, joka on ottanut ns. omakseen vähemmän ravinteikkaat, makeammat vaaleat mulperit.

Kiinasta saa erittäin hyvää, mutta myös huonoa. Tämä kuitenkin koskee koko maapalloa. Alkuperämaa itsessään ei ole laadun tae hyvässä eikä pahassa. Esimerkkinä testasimme kesällä 2015 saksalaisen vehnänoraan raskasmetalleja ja ne olivat moninverroin huonommat kuin kiinalaisen oraan tulokset.

Kiina alkuperä- tai valmistusmaana ei tarkoita automaattisesti pahaa, vaan se voi tarkoittaa myös äärimmäisen hyvää ja jopa ainoaa mahdollista jonkun tuotteen kohdalla.

Valitsemme tuotteet Foodinilla laadun, puhtauden, kestävän kehityksen ja ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisin perustein. Jakelemme yhtä ylpeänä myös jatkossa niin kotimaista, eurooppalaista, kuin kiinalaistakin.

-Lasse Jalkanen

×  

Total: 0.00

Proceed to Checkout

Coupon/Referral Code? You'll enter that at checkout.