Joskus sitä miettii, että miten se elämän onnellisuus muodostuukaan todella pienistä asioista. Olen ollut erittäin onnekkaassa asemassa, että pystyin reissaamaan 3kk Aasiassa (Thaimaa, Indonesia, Sri Lanka, Filippiinit ja Kiina) viljelijöidemme luona. Näillä vierailuilla opin todella paljon viljelytoiminnasta, tuotteiden puhtaudesta, mutta myös paljon itsestäni sekä siitä mitkä asiat todella merkitsevät ja tekevät ihmiset onnellisiksi. Tässä kirjoituksessa tarkoituksenani on kuvata omia tunteitani yhdestä merkittävimmistä vierailuistani ja valottaa kookossokeriamme valmistavan perheen arkea.

Kookossokerimme viljellään Jaavan saarella Indonesiassa. Viljelijäyhteisö sijaitsee Itä-Jaavalla, josta on hyvin lyhyt matka paratiisisaarelle Balille. Meidän kookossokerimme tulee pieniltä perheiltä ja tässä on yksi esimerkki perheestä, ketkä viljelevät meille tätä makeaa herkkua.

Aamu alkaa yleensä viiden jälkeen, kun isäntä herää ja kiipeää puuhun keräämään yön aikana kukinnosta valuneen nesteen – kookoksenkukkanektarin. Homma luonnistuu isännältä erittäin ketterästi. Isännän kerättyä nektarit lähes kymmenestä puusta hän palaa hymyssäsuin takaisin kotiin lasten ja äidin luo.

Kookossokerin valmistus alkaa aamulla 5:30, kun isä kiipeää puuhun. Kookosnektari keitetään kasaan kookosenkukkasokeriksi. Nektari maistuu suoraan kukinnosta juotuna hieman makealta ja vastaa tuoreena maultaan lähes koivun mahlaa. Tätä ei voi juoda hymyilemättä!

Isännän tuotua nektarit kotiin, emäntä keittää ne kasaan kookoksenkukkasokeriksi iltapäivän aikana. Kookossokerimme valmistus eroaa muista kookossokereista siten, että emäntä varmistaa, että nektari pysyy mahdollisimman laadukkaana ja että se ei pala pohjaan niin kuin usein kookossokerin valmistuksessa käy. Foodinin kookossokeri valmistetaan huolellisesti välttäen sokerin polttamista, jonka vuoksi se on hieman vaaleampaa ja makeampaa. Laadun ja puhtauden huomaa lopulta siitä, että se ei ole karamellisen makea vaan puhtaan ja pehmeän makuista.

Iltapäivällä, ennen pimeän tuloa, isäntä kiipeää vielä uudestaan puuhun keräämään päivän loput nektarit. Iltapäivän kookosnektari saldo on yleensä n. 30-50% pienempi kuin yön aikana valuneesta nektarista saadaan. Tämän jälkeen emäntä keittää taas nektarin kasaan. Lopulta koko perhe jauhaa yhdessä nektarin jauheeksi eli kookoksenkukkasokeriksi.

Jauhamisen jälkeen kookossokeri pakataan puhdistusta ja kuivaamista varten. Lopuksi varmistetaan, että kookossokeri on täysin puhdasta ja mahdolliset epäpuhtaudet seulotaan pois käsin. Sokeri seulotaan käsin, minkä jälkeen se menee vielä metallinpaljastimen läpi.

Me Foodinilla edesautamme uudenlaisen ruokakulttuurin syntymistä. Meille ei ole tärkeää vain tuotteen laatu, vaan koko ketju viljelijältä ihmisen keittiöön. Haluamme vaikuttaa kokonaisvaltaisesti jokaiseen tuotantoketjun palasen laatuun. Meille tämä tarkoittaa monia asioita, mutta ensin sitä, että saamme taattua viljelijöillemme paremman elämänlaadun. Tämä tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että takaamme heille paremman tulon ja osallistumme heidän arkeensa. Ruoka tarkoittaa meille kokonaisvaltaisesti parempaa oloa niin viljelijöillemme, ympäristölle, asiakkaillemme kuin meille itsellemmekin. Lopulta saamme siten itsekin eniten iloa kun näemme, että voimme tuottaa iloa kaikille osapuolille.

Suosimalla paikallisia viljelijäyhteisöjä ja kumppaneita voimme vaikuttaa viljelijöiden elantoon ja hyvinvointiin sekä itse tuotteen laatuun. Meidän perheviljelijät Jaavalla saavat valmistamastaan kookossokerista reilun korvauksen, jotta heidän lapsensa pääsevät kouluun ja perheellä on mahdollisuus terveyshuoltoon kookossokerin viljelyn myötä.

Voimme Foodinilla olla todella kiitollisia, että olemme onnistuneet löytämään kyseisen perheen. Heillä ei ole pelkästään hyvää osaamista kookossokerin valmistamisesta, vaan he tekevät sitä myös aidosti isolla sydämellä. On ilo, että kookossokerimme tulee suoraan heiltä ja että he saavat varmuutta elannostaan. Ehkä he saivat myös jotain iloa tällaisesta blondista ruokaintoilijasta vierailuni aikana. ?

Koko perhe oli hyvin auttavainen sekä vastaanottavainen ja meillä oli yksi yhteinen kieli. Se oli hymy ja nyökyttely…

Tutustuessani viljelijöiden ja yhteisön arkeen, ymmärsin itsekin monia asioita elämään liittyen. Monet vierailut kolmansissa maissa on opettanut minua ajattelemaan myös omaa elämääni ja niitä asioita, jotka merkitsevät eniten. Vierailuni kookossokeri perheemme luona avasi omaa ajatteluani onnellisuudesta ja asioista, joilla on todella merkitystä. Vierailu perheen kodissa opetti minua ymmärtämään pienten asioiden merkityksestä arjessa entisestään. Viljelijäperheen yhteisö oli huikea. He iloitsivat yhdessä tekemisestä, yhteisistä hetkistä ja onnen ja ilon jakamisesta toisilleen. Ymmärsin heidän avullaan, kuinka yksinkertaiset ja pienet asiat ovatkin suuria ja merkityksellisiä asioita. Olen toki miettinyt näitä asioita jo aikaisemminkin, mutta niitä helposti laiminlyö “kiireisessä länsimaalaisessa elämässä”, tämä kokemus muutti minussa jotain. Perhe sai minut jotenkin ymmärtämään eri tavalla sen, että kaikki mitä tarvitsemme on jo ympärillämme.

Reissatessanikin reilut puoli vuotta, koin sydämessäni, että ihmiset ovat tärkeimpiä asioita elämässäni. Sain matkan aikana tutustua huikeisiin ihmisiin ja sain jakaa iloa heidän kanssaan. On huikeaa, jos yhteistyökumppaneita, työkavereita, ystäviä ja muita läheisiä ihmisiä voi pitää omana perheenään. Me Foodinilla haluamme olla yhtä perhettä niin keskenämme, asiakkaidemme kuin viljelijöidemmekin kanssa. Omasta perheestään haluaa pitää hyvää huolta ja sitä me pyrimme tekemään jatkuvasti paremmin. Jos koet paloa viljelijöiden auttamiseen, toivomme että liityt osaksi perhettämme. Ilman sinua emme voisi tukea myöskään toisella puolella maailmaa olevaa perhettämme. Olemalla osa Foodinin perhettä, olet osa viljelijöidemme perhettä ja tuet uudenlaista ruokakulttuuria. Tervetuloa mukaan yhteiselle matkallemme!

Foodin – Sharing Happiness

Lasse
Omistaja ja toimitusjohtaja

Ps. Jaa, tykkää tai kommentoi, jos haluat kannustaa ystäviäsikin olemaan osa tätä tarinaa. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *