Kesä tekee kovaa vauhtia tuloaan ja lisääntynyt valon määrä nostattaa herkästi hymyn painavammillakin poskilla varustetun härmäläisen kasvoille. Auringon voimakkaampi UV-säteily starttaa iholla mm. tärkeän D-vitamiinin, mielialaa kohentavan beeta-endorfiinin sekä sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa tukevan typpioksidin muodostumista. Vanha viisaus pätee kuitenkin myös aurinkoon – annos tekee sekä lääkkeen että myrkyn. Itseään ei kannata grillata typerästi auringossa vain tummapaahtoisen rusketuksen toivossa. Järkevän auringossa vietetyn ajan ja asiallisen pukeutumisen lisäksi säteilyltä kannattaa suojautua myös ravitsemalla ihon omia suojamekanismeja – sisältä käsin.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että etenkin tummat vihreät vihannekset sisältävät erittäin korkeita määriä ihon soluille hyödyllisiä yhdisteistä. Lehtivihreä peittää alleen laajan skaalan värikkäitä karotenoideja ja muita tehoaineita, jotka usein linkitämme pääsääntöisesti esimerkiksi porkkanoihin. Toisaalta esimerkiksi spirulina pesee porkkanat beetakaroteenin lähteenä mennen tullen ja olen monena vuonna huomannut verikokeissa beetakaroteenitasojeni pompanneen viitearvojen yli, juuri spirulinan syönnin seurauksena. Pocahontasmaisen kaunista rusketusta ja solujen antioksidanttisuojaa tavoittelevan auringonpalvojan kesän keskeisin kulmakivi onkin käytännöllisesti eri kasviravinteita sekä mm. E-vitamiinia pursuava viherjauhesekoitus. Lisäksi paatuneempi hifistelijä voi tukea ihon sisäistä suojaa esimerkiksi astaksantiinin tai muiden täsmäohjattujen super-antioksidanttien avulla.

Kesällä erityisen tärkeää nestetasapainoa ”siinä sivussa” tukevat vihermehut- ja smoothiet ovat kuitenkin yksi helpoimmista tavoista tiivistää aimo annos elimistölle hyödyllisiä ravinteita käytännölliseen muotoon. Muista myös, että esimerkiksi aiemmin mainitut karotenoidit ovat rasvaliukoisia yhdisteitä ja smoothiejuomiin tai mehuihin on hyvä lurauttaa aina pieni määrä laadukasta kylmäpuristettua öljyä – yhdisteiden paremman imeytymisen varmistamiseksi. Mehujen ja smoothiejuomien lisäksi esimerkiksi hyvin sekoittuvan Foodinin viherjauhesekoituksen voi yksinkertaisimmillaan ravistaa sekaisin juomapullossa pelkän veden kanssa.

Kesäiltojen yöjuoksuja varten voimme ottaa mallia ravinnetiheistä välipalaideoista esimerkiksi Tarahumara-intiaaneilta, jotka kehittivät jo satoja vuosia sitten trendikkäiden ja käytännöllisten chia-puurojen raamit. Huhujen mukaan arjen askareiden sivussa kymmeniä kilometrejä hölkkäilleet intiaanipäälliköt ovat sallineet myös chia-puurojen käytön päivän ensimmäisenä ateriana. Kokeilun arvoinen juttu.

KESÄN HELPOIN JA HERKUIN JÄÄTELÖ

Kaksi jäistä banaania
1dl Foodin Heraproteiini vanilja
1tlk Foodin Chia-siemeniä
2rkl Foodin Kookosmanna
1dl marjoja

Pakasta pilkotut banaanit ja käytä jäisenä. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Jos tarve vaatii voit lorauttaa hieman vettä sekaan. Anna tekeytyä pakastimessa 15minuuttia ja herkuttele!

VIRVOITTAVA VIHERJUOMA

1 mitallinen Foodin Viherjauhe
1L vettä
0,5dl luomu sitruunamehua
nippu tuoretta minttua
oman maun mukaan Foodin stevia-uutejauhetta
ripaus hyvää suolaa
jääpaloja

Blendaa kaikki ainekset keskenään, lisää jääpaloja ja nauti!

Artikkeli: Jaakko Halmetoja l Reseptit: Maria Huovinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *