Maailma ja me ihmiset kohtaamme nyt ennennäkemättömiä haasteita. Poikkeustilanteen mukanaan tuoma epävarmuus, huoli läheisistä ja omasta terveydestä sekä muuttunut arki aiheuttavat voimakasta stressiä, joka on omiaan heikentämään vastustuskykyä.

Lievä, satunnainen stressi voi olla hyvästäkin. Monesti lyhytkestoinen stressijakso auttaa suoriutumaan tehtävistä paremmin, ja pitää mielen keskittyneenä ja kirkkaana. Pitkäkestoiseksi muodostuessaan voimakas stressi kuitenkin aiheuttaa ahdistuneisuutta, kiukkuisuutta, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia, apeutta, turhautuneisuutta ja pahimmassa tapauksessa loppuunpalamisen.

Stressiä ei ihmiselämässä pääse pakoon. Rauhoittavat lääkkeet ja turruttavat stressinhallintakeinot eivät kuitenkaan ole ratkaisu kaikkeen – kyse on enemmänkin siitä, miten stressiä ja stressaavia tilanteita käsittelee. Oma mieli ja sieltä kumpuavat pelot aiheuttavat viime kädessä kiirettä ja paineen tunnetta, ja omaan stressinhallintaan voi ottaa tueksi lukuisia luonnollisia työkaluja ja välineitä. Esittelemme seuraavaksi omat suosikkimme, joilla stressi parhaiten taittuu.

MINDFULNESS JA HENGITYSHARJOITUKSET

Ihmisillä on tapana pyrkiä negatiivisista tunteista mahdollisimman nopeasti eroon, ja hankalat tunteet ajavat ihmiset usein nopeisiin, ehkä jopa hätiköityihin reaktioihin. Mindfulness-läsnäoloharjoituksissa kaikki tunteet hyväksytään, jotta olisi mahdollista harjoitella nopean reagoinnin välttämistä. 

Tarkastelemalla tunnetilaan liittyviä ajatuksia sekä sitä, miltä ne tuntuvat kehossa, auttaa jo sinällään lievittämään ahdistusta ja stressiä. Mindfulness-tekniikoita voi käyttää missä tahansa elämäntilanteessa ja missä tahansa kulkeekin. Pysähdy tuntemaan kehosi arkipäivän askareissa, ja hengitä rauhassa aamuisin ennen sängystä nousemista. Kehon ja mielen voi aina keskittää nykyhetkeen keskittymällä hengitykseen, joka lievittää välittömästi koettua jännitystä tai voimakasta stressintunnetta.*

Myös muunlaiset hengitysharjoitukset ovat hyödyllisiä, sillä ne rentouttavat ja kirkastavat ajatuksia. Esimerkiksi rauhallinen jooga tai muunlainen venyttely ja syvään hengittäminen auttavat laskemaan mahdollisia stressipiikkejä. Jo 5-10 minuuttia iltaisin tai aamuisin auttaa rauhoittamaan mieltä, jolloin ulkopuolisia ärsykkeitä ja painetta on helpompi käsitellä.   

ROHDOSKASVIT JA LISÄRAVINTEET STRESSINHALLINNASSA

Mielen rauhoittamisen lisäksi myös kehon stressinhallintaa voi työstää. Kaikista olennaisinta on pitää ruokavalio stressaavasta tilanteesta huolimatta monipuolisena ja terveellisenä. Värikkäät kasvikset, runsas nesteytys ja ravinnerikkaat ruoat pitävät elimistön kunnossa ja edesauttavat haasteiden taklaamista. 

Tehokeinojakin toki löytyy. Ruusujuuri on yksi maailman vanhimmista rohdoskasveista, ja siitä on kyetty eristämään lähes 140 vaikuttavaa ainesosaa. Sekä eläimillä että ihmisillä tehtyjen tutkimusten perusteella niillä arvioidaan olevan moninaisia vaikutuksia, joihin lukeutuvat mm. väsymyksen ja uupumuksen vähentyminen, ahdistuksen lieventyminen ja kognitiivista toimintaa tukevat ominaisuudet.

Ashwagandhaa on käytetty useita tuhansia vuosia Intian ikivanhassa kansanlääkintäjärjestelmässä – ayurvedassa. Siitä on julkaistu lukuisia kliinisesti merkittäviä, ihmiskokeisiin perustuvia tutkimuksia, ja suotuisia terveysvaikutuksia on havaittu muun muassa ahdistuksen ennaltaehkäisyssä sekä stressitasojen laskemisessa.* 

Tulsi eli pyhäbasilika on myös yksi Ayurvedan perinteikkäimmistä kasveista, ja se voi vaikuttaa suotuisasti immuunijärjestelmään ja lievittää ahdistusta.*

Reishi eli lakkakääpä voi joko stimuloida immuuni- järjestelmää tai hiljentää sen toimintaa – se siis tasapainottaa ja opettaa soluja mukautumaan ympäristöönsä. Tutkimusten perusteella reishi auttaa laskemaan korkeaa stressitilaa rentouttamalla ja helpottamalla nukahtamista.*

Vastustuskykyä tehostavien D- ja C-vitamiinien lisäksi stressiin voi saada apua myös vaikkapa kurkumiinista, jonka vahvat antioksidanttiset ominaisuudet auttavat torjumaan kehon hapetusstressiä. Sinkki, seleeni ja magnesium toimivat yhtä lailla stressitilan tasapainottamisen ja vastustuskyvyn tukena, kun keho kohtaa haasteita. Seleeniä saa runsaasti esimerkiksi parapähkinöistä, ja cashew- ja pekaanipähkinät taas sisältävät paljon magnesiumia. Koko ravinnepotin saa helposti nauttimalla päivittäin viherjauhetta, jossa yhdistyvät useiden eri vihreiden vihannesten parhaat ominaisuudet ja joka on kiistatta todellinen moniravinnepommi. 

JUO KUPPI TEETÄ JA TUO LUONTO LÄHELLESI

Tee sopii kaikkiin tilanteisiin, myös hektisiin ja stressaaviin. Vihreän teen hyötyjen laaja kirjo on japanilaisen väestötutkimuksen perusteella on yhteydessä alhaisempaan stressintunteeseen.* Vihreää teetä saa ja kannattaakin juoda päivän aikana useampi kupillinen. Antioksidanttinen tee piristää lempeästi ja nesteyttää kehoa. Ota mukaan termoksellinen vihreää teetä ja lähde ulos kävelylle! 

Pitkiä matkoja ei poikkeuksellisessa tilanteessa kannata tehdä, mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa kuitenkin ulkoilla ja hakeutua luonnon läheisyyteen. Jo lyhyt kävely metsässä alentaa merkittävästi stressitasoja ja auttaa kehoa takaisin tasapainoon. Jos luontoon lähteminen on mahdotonta, luonnon voi tuoda luokseen viherkasveilla, luonnon äänien kuuntelulla suoratoisto- tai musiikkipalveluilla tai ihan vaikka vain luontokuvien katselulla. Tärkeintä on löytää yhteys omaan hengitykseensä ja tuntemuksiinsa, kun stressi uhkaa kohota turhan voimakkaaksi. 

Ehdottoman tärkeä osa stressinhallintaa on kuitenkin muiden ihmisten tuki ja läheisyys. Fyysisen etäisyyden aikana on entistä tärkeämpää nauraa yhdessä vaikkapa puhelimen tai videon välityksellä, ja purkaa tuntoja keskustelemalla avoimesti omista tunteistaan tai ajatuksistaan. 

*O. Sovijärvi, T. Arina, J.Halmetoja 2018. Biohakkerin stressikirja. Biohacker Center BHC Oy. Helsinki.

Tutustu pieneen vastustuskyvyn tehostamisoppaaseemme Taltuta kevätväsymys vinkeillämme Tinktuurat vastustuskyvyn tukena Voi hyvin - täydennä keittiökaappisi ravinteikkaalla ruoalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *